Nato liderleri geçtiğimiz hafta sonu Chicago'da yapılan zirvede, füze sisteminin ilk etabının tamamlanmasını kararlaştırmıştı. Bu kapsamda, Malatya Kürecik'te bulunan radar üssü, NATO'ya devredilirken, Akdeniz'de füze durdurucular taşıyan savaş gemilerinin devriye gezmesi kararlaştırılmıştı.
Moskova yönetimi, NATO'nun füze kalkanı projesini kendisine yönelik saldırgan bir adım olarak değerlendiriyor.
Eski Devlet Başkanı ve yeni Başbakan Dimitri Medvedev, NATO ile diplomatik müzakereler devam ederken, Rus ordusuna da gerekli önlemlerin alınması talimatını vermişti.
KALİNİNGRAD'A FÜZE YERLEŞTİRİLEBİLİR
Bu kapsamda geçtiğimiz Kasım ayında Kaliningrad kentindeki Voronej-DM füze radar istasyonu aktif hale getirilmişti.
Mayıs ayı başında, Rusya Savunma Bakanı ABD ile füze savunma sistemi nedeniyle yaşanan uyuşmazlığın çözümü konusunda "çıkmaz sokağa" girildiğini açıklamıştı. Rus Bakan, NATO savunma sisteminin unsurlarını vurmak için Avrupa'ya yeni füzeler konuşlandırabileceklerini söylemişti.
Füze kalkanına karşı seçeneklerinden birinin de bu sistemin Avrupa'daki altyapısını ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen, Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolai Makarov da masadaki seçeneklerden birisinin Kaliningrad'a kısa menzilli İskender füzelerinin yerleştirilmesi olduğunu belirtmişti.
Hürriyet
Hürriyet