Rabia İşareti nedir? Rabia İşareti'nin sırrı
Mısır'daki darbecilerin katliamı sonrası sembol haline gelen Rabia işareti çığ gibi büyüyor. Peki Rabia işareti nedir? Rabia işaretinin anlamı ne?
Rabia İşareti ne anlama geliyor? Rabia İşareti'ni ilk kim yaptı? Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu. Katliamdan bir kaç saat önce Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı dolduran onbinlerce kişi elleriyle "dört" işareti yaparak mesajlarını dünyaya duyurmaya çalışıtı. Anadolu Ajası tarafından çekilen son fotoğraf ve görüntülerdeki kişiler bir kaç saat sonra ordunun müdahelesine maruz kaldı. Kişilerin akibeti bilinmiyor.
Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Meydanı dolduran yüzbinlerce kişinin yaklaşık iki ay süren direnişi sayesinde Tahrir Meydanı kadar ünlenen Rabiatul Adeviyye Meydanı son yılların en büyük sivil katliamından birine şahitlik etti. Sayıları hala tam olarak tespit edilemeyen yüzlerce kişiye mezar olan meydanın pek bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı.
KATLİAMDAN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLER
AA muhabiri Kemal Firik, 13 Ağustos 2013 gecesi bu konuda haber yapmak için Rabiatul Adeviyye Meydanı'na gitti. Konuyla ilgili göstericiler bu işaretin darbe karşıtı olanların yeni sembolü olduğunu, bu işaretin kendilerine özgü konulara vurgu yaptığını ifade ettiler. Göstericiler bu konuda şunları söylediler:
MEYDANIN ADI 'RABİA' ARAPÇADA 4
"Bunun Adı "Rabia İşareti"dir. Meydanın adı olan "Rabia" Arapçada "dördüncü, dört" demektir. Bu meydanın adına vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi, Nasır, Sedat ve Mübarek'ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlamış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı'nda darbeye destek vermek için toplananlar zafer işareti yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yaygınlaştırıyoruz."
Gece geç saatlerde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki bu görüntülerin çekilmesinden bir kaç saat sonra ordunun sert müdahelesi başladı ve yüzlerce insan öldürüldü. Fotoğraf ve görüntülerde yer alanların akibetleri ise öğrenilemedi.
YENİ ZAFER İŞARETİ Mİ OLACAK?
Batı ülkelerinin Mısır'daki darbeye karşı duyarsız davranması başta demokrasi olmak üzere Batı'ya ait bir çok kavram ve sembolün tartışılmasına neden oldu. "Millet iradesi, demokrasi, insan hakları, basın etiği" gibi batı kaynaklı bir çok kavram yeniden sorgulanmaya başlandı. İki parmakla yapılan ve "zafer işareti" olarak bilinen sembol de tartışmalardan nasibini aldı. Tahrir Meydanı'nda toplanan darbeye ve darbe lideri Sisi'ye destek veren onbinlerce kişi elleriyle "zafer işareti" yapmışlardı. Tahrir'e alternatif olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda zafer işareti yerine "Rabia İşareti" doğdu. Bu işaretin İslam dünyasında yeni zafer işareti olacağı ifade ediliyor.
ERDOĞAN'IN RABİA İŞARETİ ARAP BASININDA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün, Bursa'daki bir açılış sırasında Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yankı buldu.
Ürdün'deki Sebil ve el- Gad, Suudi Arabistan'daki El-Vatan, Mısır'da Eş-Şuruk, El-Yevm, El-Ehram gazetelerinin yanı sıra Lübnan'daki Sefir, Tunus'taki El-Ahbariyye, gazeteleri Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yaptığı fotoğraflara ilk sayfalarında yer verdi.
Attıkları gol sonrası "Rabia" işareti yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini gösteren Türk futbolculara da geniş yer veren Arap gazeteleri dün, İstanbul'daki Eminönü Meydanı'nda düzenlenen Mısır'da darbecilerin demokrasi taraftarlarına katliamını protestostolarını da ilk sayfalarından okuyucularına duyurdu.
Bursa'da açılışa katılan Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde "Rabia işareti" bulunan dövizleri kaldırarak destek vermişti.
Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ve Çaykur Rizespor'lu Sercan Kaya, attıkları gol sonrası "Rabia işareti" yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini göstermişti.
TÜRKİYE'DEN MISIR'A RABİA İŞARETİYLE ÇIĞ GİBİ DESTEK
Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam, Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen yürüyüş, miting, toplantı ve çeşitli gösterilerle lanetlendi. Bazı kentlerde hayatını kaybeden Mısırlılar için gıyabi cenaze namazları kılındı, dua etkinlikleri düzenlendi. Eylemlerin öne çıkan ortak sembolü ise Rabia işareti oldu.
Mısır'da güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına yaptığı ve 3 bin 533 kişinin ölmesine, 11 bin 520 kişinin yaralanmasına neden olan müdahalesi, Türkiye'nin dört bir yanında protesto edildi. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların organize ettiği yürüyüş, miting ve toplantılarla katliam kınandı, zulüm altındaki Mısırlılar'a destek mesajları iletildi.
Katliama ve haksızlığa karşı tepkilerin yükseldiği gösterilerden birisi Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirildi. Eminönü ve Beyoğlu'nda da yapılan gösterilerde, Mısır'da darbe karşıtlarına karşı gerçekleştirilen katliam protesto edilip kınandı. Mısır ve Türk bayrakları ile Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin resimlerini taşıyan eylemciler, sık sık tekbirler getirerek, yapılan dualara iştirak etti.
Parkın girişine ise üzerinde Mısır'daki katliamda öldürülen bazı kişilerin fotoğraflarının yer aldığı "Ya Müntakim Allah, bizi intikamına memur et. Şehitler borcunu ödedi sıra bizde ümmet" yazan pankart asan gruptakiler, "Rabia işareti" olan dev bez poster açtı. Katılımcıların slogan atarken "Rabia işareti" yaptığı ve bazılarının da üzerinde bu işaretin olduğu beyaz tişört giydiği görüldü. Grubun eylemi yaklaşık 5 saat sürdü.
Mısır Dayanışma Platformu önderliğinde toplanan bir grup da Eminönü Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde Türk, Mısır, Filistin ve Suriye bayrakları ile Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları bulunan gruptakiler, "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Defol Sisi, yanındayız Mursi", "Darbeci firavunlar, döktükleri kanda boğulacak" yazılı dövizler taşıdı.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi bir grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı Beyoğlu'nda protesto etti. İstiklal Caddesi girişinde bir araya gelen gruptakiler, üzerinde harfler bulunan kartonları yan yana getirerek "Mısır'da katliam var" yazısını oluşturdu.
- "Rabia işareti" sosyal medyada hızla yayılıyor
Mısır'daki askeri darbeye karşı çıkan demokrasi yanlılarına destek için sosyal medya yolu ile yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın logosu, aynı zamanda Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatül Adeviyye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin de sembolü haline gelen dört parmakla yapılan "Rabia" oldu.
İşaret sosyal medyada hızla yayılırken, dünyanın farklı ülkelerindeki onbinlerce twitter ve facebook kullanıcısı logosunu değiştirerek kampanyaya destek verdi. Rabia işareti sosyal medyada her geçen dakika hızla yayılmaya devam ediyor.
Tahrir Meydanı'nda toplanan darbeye ve darbe lideri Sisi'ye destek veren onbinlerce kişi elleriyle "zafer işareti" yapmışlardı. Tahrir'e alternatif olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda zafer işareti yerine "Rabia" işareti doğdu. Bu işaretin İslam dünyasında yeni zafer işareti olacağı ifade ediliyor.
-Erdoğan'dan "Rabia" işareti
Bu arada Bursa'da açılışa katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşması sırasında darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işareti yaptı. Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla bu işareti yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde "Rabia" simgesi bulunan dövizleri kaldırarak destek verdi.
-Yurt genelinde katliama tepkiler
Başkentte Hacı Bayram Camisi'nde, öldürülen darbe karşıtları için sabah namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı. Kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Mısır ve dünyanın neresinde zulüm altında bir yer varsa oranın sükunete ermesi, akan kanın durması için dua edildi. "Rabia" işareti yapan grup, sloganlar atarak, Mısır'daki katliamı lanetledi.
Konya'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliamı protesto etti. Hükümet Meydanı'nda yatsı namazını kılan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, burada bir süre tekbir getirdi. Sinevizyon gösterimi sonrası yapılan dua sırasında bazı vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.
Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnisiyatifi'nin öncülüğünde Hz. Ömer Cami önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, katliamı protesto eden dövizler açıp sloganlar attı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan gösteride, yerel sanatçılar tarafından ezgiler ve ilahiler okundu. Rahmet Tiyatro Grubu Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtı göstericilere yönelik gerçekleştirilen katliamı canlandırdı. Etkinlik kapsamında Mısır'da katledilen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.
Mardin'de ise Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Mardin Mısır Direnişi Dayanışma Platformu tarafından 13 Mart Mahallesi'ndeki Fuat Yağcı Camisi'nde program düzenlendi.
Yatsı namazı sonrası Kur-an'ı Kerim okunmasıyla başlayan programda Kürtçe ve Türkçe ilahi, ezgi ve şiirler okundu. Mardin'de Mısır'da ölenler için 3 gün boyunca her yatsı namazından sonra 3'er saat etkinlik düzenlenerek dua edildi.
- Tarihi surlarda katliam fotoğrafları
Diyarbakır'da ise 57 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Diyarbakır-Mısır Kardeşlik İnisiyatifi tarafından Dağkapı Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Meydanda kılınan yatsı namazı sonrasında Mısır'daki katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Vatandaşlar etkinlik boyunca darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işareti yaptı.
Diyarbakır'ın tarihi surlarına sinevizyon cihazıyla yansıtılan Mısır'daki gelişmeleri anlatan fotoğraflar, alanda bulunanlara duygulu anlar yaşattı. Bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Gıyabi cenaze namazı sonrasında toplanan kalabalık, Mısır'daki demokrasi yanlıları için dua etti.
Adana'da Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'nın Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlediği "Zulme ve Diktatörlüğe Lanet, Mısır İslami Direnişine Destek Mitingi"nde de katliam slogan ve dövizlerle protesto edildi.
Mitingde, Mısır, Suriye ve Filistin'de ölen çocukları temsilen sahneye çıkan çocuklar, dar ağacına asılmış Sisi kuklasını temsili olarak idam etti. Mısır'da ölen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı. Mitingde bazı vatandaşların "Rabia" dövizleri taşıyıp "Rabia" işareti yapması ise dikkat çekti.
Gümüşhane'de de Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliamı protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirildi. Merkez Kemaliye Camisi önünde toplanan ve ellerinde Mısır'da yaşananları protesto eden yazıların yer aldığı dövizler taşıyan Gümüşhane Platformu üyeleri, Zafer Meydanı'na kadar İsrail, ABD ve General Sisi aleyhine slogan atarak yürüdü.
bugün
Rabia İşareti nedir? Rabia İşareti'nin sırrı
Rabia İşareti nedir? Rabia İşareti'nin sırrı
DÜNYA
Mısır'daki darbecilerin katliamı sonrası sembol haline gelen Rabia işareti çığ gibi büyüyor. Peki Rabia işareti nedir? Rabia işaretinin anlamı ne?
Paylaş: