Metin Şentürk'ten BM Genel Merkezi'nde mini konser

DÜNYA

Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk, BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Toplantısı'nda bir konuşma yaparak oturduğu yerden mini bir konser vererek kurmaya amaçladıkları Dünya Engelliler Birliği'ne destek istedi.


Metin Şentürk'ten BM Genel Merkezi'nde mini konser

Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk, BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Toplantısı'nda bir konuşma yaparak oturduğu yerden mini bir konser vererek kurmaya amaçladıkları Dünya Engelliler Birliği'ne destek istedi.


Türk sanatçı Metin Şentürk, BM Engelli Hakları toplantıları çerçevesinde düzenlenen 24 parelel etkinlikten birinde mini bir konser verdi.

Şentürk, başkanlığını yaptığı Dünya Engelliler Vakfını temsilen New York'ta 6-9 Eylül tarihleri arasındaki BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler 4. Toplantısında, Türkiye'nin organize ettiği “Engelli Haklarının İlerletilmesi İçin Yeni Bir Küresel Girişim; Dünya Engelliler Birliği” konulu yan etkinlikte bir konuşma yaparak, uduyla İngilizce mini bir konser verdi.

Burada katılımcılara hitaben yaptığı konuşması sırasında, Türkiye'de gerçekleştirildiği hız rekoruna ait videosu gösterilen Şentürk, bunun kendisi için bir hız rekorundan çok hırs rekoru olduğunu bildirdi. Şentürk BM'deki etlinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi; ""Ülkemde yaklaşık 25 yıldır tüm engelliler yararına güzel şeyler yapmaya çalışıyorum. Yaptığımız güzel şeyleri dünyaya da taşımak istiyoruz. Uluslararası anlamda BM'nin Engelliler Sözleşmesini referans alarak kendi içimizde değil, uluslararası alanda da hizmet vermek, bu konuda güzel işleri dünyaya taşımak, birliktelik oluşturmak, sizinle ve bu konuya emek veren herkesle beraber güzel şeylere imza atmak istiyoruz".

BM'deki etkinlikte, Dünya Engelliler Vakfı Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk de bir konuşma yaptı. Öztürk konuşmasında, vakfın amaçları hakkında bilgi vererek şunları söyledi; "Dünya Engelliler Birliğinin kurulması, engellilerin nitelikli, kurumsal temsiline öncü ve örnek olunması, engelliliğin sebepleri ile bilinçli ve planlı mücadele edilmesi, engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının ve fırsat eşitliklerinin sağlanması, evrensel tasarım başlığı altında herkes için erişilebilir şehir yönetmeliği hazırlanması, engelliler için Evrensel Standartlar Merkezi kurulması, yerel yönetimlerde sosyal uygunluk vizesi uygulanması, engelsiz şehir "On yılı" pilot uygulamalarının başlaması, engelsiz dünya yaşam projelerinin gerçekleştirilmesi"

Amaçları kapsamında, "Herkes için Erişilebilir Şehir Yönetmeliğini" hazırladıklarını ve bunu Kanada ile ortak proje haline getirdiklerini belirten Öztürk, bu projeyi 22-23 Ekim'de İstanbul'daki toplantıda Dünya Engelliler Birliği üyeleriyle paylaşacaklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in desteğiyle BM'ye kabul ettirilen etkinlik için New York'a gelen Şentürk, uduyla toplantı için salonda bulunanlara mini bir konser verdi. Şentürk, BM salonunda sıradışı bir görüntü oluştururken, bu eylemi gerçekleştiren ilk Türk ünvanını aldı.

Konserin ardından Turkish Journal'a açıklamada bulunan Metin Şentürk, ''22 Ekim'de İstanbul'da düzenleyecekleri toplantıda Dünya Engelliler Birliğini'nin resmi kuruluşunu gerçekleştireceklerini bildirdi. BM'de, Türkiye'nin öncülüğünde, paralel etkinlik yapılmasının önemine değinen Şentürk, Dünya Engelliler Birliği'yle dünyadaki 700 milyon engelliye İstanbul'dan hizmet etme amacında olduklarını kaydetti. Şentürk, BM'deki toplantıya katılıp, konser veren bir Türk engelli olarak da ayrı bir gurur ve mutluluk duyduğunu dile getirdi.

BM'deki toplantıya Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'la birlikte Türk ve bazı yabancı diplomatlar, BM çalışanları ve engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Türkiye, 1982 yılında BM tarafından hazırlanan Dünya Engelliler Eylem planının taraf ülkeler sözleşmesi imzalayan ülkeler arasında yer alıyor.
(Turkish Journal)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.