Kuzey yarı kürede göktaşı yağmuru
Kuzey yarı kürede göktaşı yağmuru
DÜNYA
Geminid (İkizler) adıyla bilinen göktaşı yağmurunun Perşembe gecesi ve Cuma sabahı kuzey yarı kürede izlenebileceği bildirildi. Göktaşları, Gemini takım yıldızlarından Castor yıldızına yakın bir noktada gökyüzünü aydınlatacak.
Gözlemciler saatte onlarca "yıldız kayması" izleyebilecek ve Yeni Ay nedeniyle yoğunlaşan karanlık yıldız kaymasını daha belirgin kılacak.
Geminid göktaşı yağmuru, Dünya her yıl, 3200 Phaethon adı verilen asteroit rotasından geçerken oluşuyor.
Bu asteroitin ardında bıraktığı kaya kalıntıları, Dünya'nın yörüngesine denk geldiği zaman, saniyede 35 km. hızla hareket eden ve atmosfere girdiğinde yanan bu göktaşları "yıldız kayması" denen olguyu yaratıyor ve muhteşem bir görüntü oluşturuyor.
İngiltere Kraliyet Astronomi Derneği'nden Robert Massey, BBC'ye yaptığı açıklamada, kuzey yarı kürede, bu göktaşı yağmurunun İngiltere saati ile sabah iki civarında izlenebileceğini bildirdi.
Massey, "Bazen saatte 30, bazense 100 göktaşı görürsünüz. Ama bunlar ortalama rakamlar. Bazen de 10 dakika hiçbir şey görmediğiniz olur." dedi.
Aralık ayında havanın kapalı olması gibi nedenlerden dolayı Geminid'ler, Perseid gibi diğer yıllık göktaşı yağmurlarına oranla daha az biliniyor.
Paylaş: