Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Esad rejiminin hükümet karşıtlarına uyguladığı şiddeti sona erdirmemesi ve reformları hayata geçirmemesi halinde Suriye’ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısı, Rusya ve Çin’in veto etmesiyle reddedildi.
Çıkan sonuç, BM’nin en güçlü organının, bugüne kadar 2 bin 700’den fazla insanın hayatına mal olduğu belirtilen Suriye’deki olaylara müdahale etmek konusunda nasıl bir bölünme yaşadığını gösterdi.
Yaptırımları öngören kararı destekleyen Avrupa Birliği üyesi ülkeler, veto ihtimalini ortadan kaldırmak için bugüne kadar karar taslağının içeriğini üç defa değiştirmişti. Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Lübnan’ın katılmadığı oylamada, dokuz kabule karşılık iki ret oyu verildi.
Karar taslağı kabul edilseydi, Suriye’deki şiddet olaylarının başladığı günden bu yana ilk kez, BM Güvenlik Konseyi’nden resmi bir müdahale kararı çıkacaktı.
Rusya ve Çin, en son Temmuz 2008’de yapılan bir Güvenlik Konseyi oylamasında birlikte vetolarını kullanmış ve Zimbabwe’ye yönelik bir yaptırım kararı alınmasını reddetmişti. İki ülke, Ocak 2007’de de Myanmar’daki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, askeri operasyonların durdurulması ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesini öngören kararın oylamasında veto hakkı kullanmışlardı.
AVRUPA ÜLKELERİ ÖFKELİ
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, konseye “ülkesinin Esad rejimini desteklemediğini” söyledi ancak “Taslak metnin bir ‘yüzleşme felsefesi, yaptırım ültimatomu’ anlamına geldiğini, dahası Suriye’deki krizin barışçı bir biçimde sona ermesine karşı olduğu gerekçesiyle veto edildiğini” ifade etti.
Çin’in temsilcisi Li Bandong ise ülkesinin veto kararını “Yaptırımlar veya tehditler Suriye’deki duruma yardımcı olmaktan çok durumu daha da karmaşık hale getirir” sözleriyle açıkladı.
Ancak yaptırım kararını destekleyen ülkeler Çin ve Rusya’nın vetosuna tepki gösterdi. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, vetonun “Arap Baharı’ndaki sıra dışı demokrasi ve özgürlük yanlısı hareketin reddi” olduğunu söyledi. İngiliz temsilci Mark Lyall Grant de, “Suriye halkının alınan karardan dolayı büyük hayal kırıklığı yaşayacağını” ifade etti.
ABD’nin BM temsilcisi Susan Rice ise “Cesur Suriye halkı, özgürlük hareketlerini kimin destekleyip kimin desteklemediğini artık biliyor” dedi.
Erdoğan: Veto atacağımız adımları engellemez!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM’de Suriye’deki rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısının kabul edilmemesine yönelik kararla ilgili, "İşte dün BM Güvenlik Konseyi’nde bir oylama yapıldı. Bu oylama neticesinde, daimi üyelerin 2’sinin veto etmesi neticesinde, uyarı niteliğindeki hazırlanan tasarı, ne yazık ki veto edildi. Tabii bunun veto edilmesi özellikle
Türkiye gibi veyahut da AB ülkelerinin bir kısmı gibi veya tamamı gibi, bilemem kimler bu konuda adımlar atacaktır, yaptırımlarımızı engellemez. Biz şu anda bir yaptırım paketini ister istemez devreye sokacağız" dedi. (Vatan)
BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin Suriye planını veto etti!
BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin Suriye planını veto etti!
DÜNYA
AB kökenli ülkelerin hazırladığı Suriye’ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısı Güvenlik Konseyi’nden geçmedi. Suriye’ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısı, Rusya ve Çin’in veto etmesiyle reddedildi.
Paylaş: