AB, İlerleme Raporu'nda 'Deniz Feneri' endişesi

DÜNYA

AB İlerleme Raporu'nda, özellikle 'Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu' (GRECO) tarafından yayımlanan değerlendirme raporlarındaki 21 öneriye dikkat çekildi ve Türkiye'nin bunlardan ikisini hala hayata geçirmediği vurgulandı.

AB İlerleme Raporu'nda, özellikle 'Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu' (GRECO) tarafından yayımlanan değerlendirme raporlarındaki 21 öneriye dikkat çekildi ve Türkiye'nin bunlardan ikisini hala hayata geçirmediği vurgulandı. Uyarılardan bazıları şöyle:


- Yolsuzlukla mücadele konusundaki ilerleme sınırlı olmuştur. Kamu yönetiminde hesap verebilirlik güçlendirilmelidir.
- Siyasi partilerin finansmanı ve şeffaflık konularında hiçbir ilerleme olmamıştır. Siyasi partilere ilişkin mevzuatta, bağışların miktarı ve niteliği hakkında bazı kısıtlamalar var. Ancak adayların ve partilerin seçim kampanyalarındaki harcamaları için bir yasal çerçeve olmadığından, siyasi partiler üzerindeki denetim zayıf.
- Raporda, Deniz Feneri davasına da işaret edildi. Henüz mahkemeye iddianamenin sunulmadığı belirtildi, soruşturma savcılarının değişikliğiyle ilgili duyulan endişe dile getirildi.

'Bence pembe değil mosmor'
CHP'li Umut Oran, müzakere sürecindeki 6 yılda 33 fasıldan ancak birinin kapatılabildiğini belirterek, hükümete yüklendi. Oran, 'İğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batıracaksınız. Sayın Bağış'ı da Arap baharı çarpmış. Pembe gözlüklüklere AB'ye bakıyor. Ki bu rapora baktığımda pembe değil, mosmor bir rapor' dedi.

Füle'den vize müjdesi
AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin AB için kilit ülke olduğunu vurgulayarak, vize kolaylığı müjdesi verdi. NTV'ye konuşan Füle, Türkiye'nin katılım sürecindeki olumlu noktalarına örnek olarak şunları gösterdi: 'Gayrimüslim vakıfların taşınmaz mülkiyetlerini geri verilmesi, HSYK'nın bağımsızlığının sağlanması ve ordu üzerindeki sivil kontrolün güçlendirilmesi.' Füle, Türkiye'nin aşması gereken sorunlar olarak da, Türk yasalarının belirsizliği nedeniyle pek çok sayıda gazetecinin tutuklu olmasını gösterdi.

İlerleme Raporu, Türkiye'ye son darbe
Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu ve buna ilişkin açıklamalar, yabancı medyanın dikkatini çekti. Financial Times gazetesi, İlerleme Raporu'nda dile getirilen kaygıları 'zaten durmuş olan sürece son darbe' olarak niteledi. Komisyon'un ifade ve din özgürlüğü ile kadın haklarına ilişkin kaygılarına vurgu yaptığın belirten gazete, tüm bu alanlarda Ankara'nın, AB'ye katılmak için gerekli olan düzeylerin altında olduğunu söylediğini belirtti.
İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Avrupa Komisyonu'nun, Sırbistan'a aday statüsünün verilmesi, Karadağ ile üyelik müzakerelerinin başlatılması tavsiyesinde bulunduğuna dikkat çekti. 'Ancak Türkiye konusunda Komisyon, müzakerelerin 'bir yılı aşkın sürede ilerlemediğini' de söyledi' dedi. (Akşam)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.