İmplant ile diş eksikliğine son verin

Diş Sağlığı

İmplantın son yıllarda çok konuşulur hale geldiğini ve güvenilirliğini artık ispatlamış

 İmplant ile diş eksikliğine son verin

İmplantın son yıllarda çok konuşulur hale geldiğini ve güvenilirliğini artık ispatlamış olduğunu söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, “İmplant, çene kemiğine yerleştirilen diş boşluğu olan bölgelere konulan özel titanyum vidadır” dedi.

İmplant, bir dişin eksikliğinden bütün dişlerin eksikliği durumlarda kullanıldığını belirten Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, “Eskiden bir diş çekildiğinde köprü yapılıyordu yani aradan bir diş çekildi, dişin önünden ve arkasından birer diş aşındırılıyor ve 3 tane diş kaplanılıyor veya daha fazla diş çekildiyse daha fazla diş kaplanıyor buna köprü deniliyor. Köprünün en büyük dezavantajı dişin önündeki ve arkasındaki yani boşluğun önündeki ve arkasındaki destek dişler aşındırılarak zarar görüyor.

Dişler aslında kendini taşımak için yaratılmış. Diş kendinden büyük ağırlığı taşıdığı durumlarda yorulur hale geliyor ve seneler zarfında giderek yorulup dişin etrafında kemik eriyor ve o dişlerde aslında çekilecek hale gelebiliyor. Bu sebeple köprü diş yaptırmak yerine implant diş yaptırmak en doğrusudur. Bazı durumlarda köprü yapılamayacak durumlarla da karşılaşılabilir. Serbest sonlu vakalarda köprü yapılamaz yani, kişinin önden arkaya kadar dişleri yok ise mecburen takıp çıkarmalı protezler yapılması gerekir veya implant yapılmak zorunda kalınıyor.

Takıp çıkartılan protezler insanın hayat kalitesini önemli oranda düşürüyor. İmplantın bulucusunun çok önemli bir sözü var; 'Artık kimse gece yatarken dişlerini bardağın içerisine koymayacak.' Gerçekten bu çok önemli bir konudur. Sadece çok yaşlı bireylerde dişler dökülmüyor, günümüzde 25-30 yaşındaki bireylerinde dişlerinde eksikler olduğu görülebiliyor. Bu bireylerin psikolojisi çok önemli oranda etkileniyor.

Psikolojisinin yanında hayatla, insanlarla iletişimi ve yemek yiyememesi kişiye büyük sorunlar yaşatabiliyor. İmplantlar sayesinde bu gibi sorunlardan kurtulabiliyoruz. İmplant, kaybettiğiniz dişin yerine doldurmak amaçlı çene kemiğinize yerleştirilen yapay diş köküdür. Dişini veya dişlerini kaybeden hastanın var olan dişlerine zarar vermeden implant diş ile beraber protez dişler ile desteklenmektedir” ifadelerini kullandı.

İmplant yaptıracak kişinin dikkat etmesi gereken 3 önemli konu
Kışlaoğlu, implant yaptıracak kişinin dikkat etmesi gereken üç konunun olduğunu belirterek, “Birincisi hekim seçimi. İmplantı yapacak kişinin konusunda bilgili, becerili ve daha öncesinde birçok vakasının olması lazım bu yüzden implant yaptırmaya karar verdiğinizde çok dikkatlice araştırıp doğru diş hekimini bulmanız gerekmektedir.

İkincisi ise, hekimin kullanmış olduğu implant markasıdır. Ülkemizde ve dünyada yüzlerce implant sistemi var. Yurtdışında bazı insanlar tamirhanelerde implantlar üretiyorlar. İmplant titanyum esanslı bir malzemedir. Titanyum doğada bulunan uygun bir materyaldir. Bunu insanlar kendi şartlarına göre işleyip implant adı altında piyasaya sürüyorlar. Ancak implantın yüzeyi çok önemli yani titanyumun ne ile kaplandığı. Günümüzde bazı özel malzemeler var çok özel yöntemlerle kaplanıyor ve iyileşme süresi çok çabuk oluyor bunun yanı sıra vücudun kabul etme süresi çok çabuk olabiliyor. Bu implantların uzun dönemde başarısı çok yüksek oluyor. İmplantın geometrisi de çok önemli yani kemiğin içerisine nasıl giriyor, yivlerinin yerleşik şekli nasıl, üzerine takılan diğer parçalar nasıl bunlar çok önemlidir. Bu yüzden kendini ispatlamış, sertifikalı ve dünyaca kabul edilmiş bir ürün kullanılması gerekmektedir.

Diğer üçüncü konu ise, implant yaptırmak istediğinizde planlama çok önemlidir. Planlama konusunu dikkate alınmaz ise çok büyük problemler ortaya çıkar. Kişi tedavisinde geri dönülmez bir yola girer. İmplant yapılacak vakalara çok detaylı bir planlama yapılması şarttır. Günümüzde 3 boyutlu implant planlama yöntemi çıkmıştır. İmplant uygulamasına başlamadan özel tomografiler çekilir ve bütün çene bilgisayar ortamında aktarılmış olur. Bilgisayar ortamında nerede ne kadar kemik var, nereden hangi damar ve sinir geçiyor 3 boyutlu olarak döndürerek bakılıp ona göre implantları planlamak gerekmektedir.

İmplantlar standart ürünler değil bunların boyları ve çapları var. Yani hangi bölgeye hangi boyda, hangi bölgeye hangi çapta implant uygulanacağı bu yöntemler sayesinde belirlenir. Aynı zamanda aks çok önemli yani birden fazla implant konulacaksa, implantlar mümkünse birbirine paralel olması gerekiyor ki üzerine gelen yükleri eşit dağıtabilsin. Eğer bir implant sağa bir implant sola bakıyorsa bu implantlar tutmuştur, vücut kabul etmiştir ama üzerine diş yapmak mümkün değildir.

Bu yüzden planlama konusu oldukça önemlidir. 3 boyutlu Bilgisayar destekli implant planlaması yapılarak, implantlar bilgisayar ortamında yerleştiriliyor ve bu planlama ile özel bir şablon elde edilmiş olur. Bu şablonla beraber ağza şablon oturtularak implant işlemine başlanabilir. Şablon içerisinde implantların delikleri ve açıları belli olmuş olur. Bu şekilde yapılan planlanmış durum kişiyi rahat ettirecektir” diye konuştu.

İmplant tedavisinde ağız hijyeni
İmplant yaptıran kişilerin kesinlikle ağız hijyenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kışlaoğlu, “Doğal diş bakımı yeterli olmaktadır ancak implantın ömrü açısından diş ipi kullanımı ve ağız duşu kullanılmasında da fayda vardır. Yaptırdığınız implantların uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bakımını düzenli olarak yapmanız gerekmektedir” dedi.

İmplantın garantisi var mıdır?

Kışlaoğlu, birçok implant üretici firmaları implantlarına kırılma vs. gibi hasarlara karşı en az 5 yıl bazılarının ise ömür boyu garanti verdiğini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.