Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle gereken önem verilmiyor. Uzmanlar ise çocuklarda ağız bakım alışkanlığını geliştirmenin yetişkinlere oranla daha kolay ve etkili olabileceğini belirtiyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Sanaz Sadry çocuklarda ortodonti tedavisinin çok önemli olduğunu söyledi. Süt dişlerinin geçici olmasının, ana dişlerin ihmal edilmesine ve erken çekilmelerine neden olabildiğini belirten Sadry, “Süt dişlerinin, normal sürelerinin tamamlanmasına kadar ağızda kalmaları, hem çene kemiklerinin gelişmesi açısından, hem de düzgün bir diş yapısının oluşması açısından önem taşımaktadır. Bu yüzden çocukların diş yapısının takip edilmesi, ileride oluşacak daimi dişlenmenin sağlığının bozulmaması için çok önemlidir.” dedi.
Çocukların ortodontik tedaviye yetişkinlere oranla daha kolay uyum sağlayabildiklerinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuklarda ortodontik muayene, 6-7 yaşlar civarında yani ilk daimi dişlenmenin başladığı zaman olmalıdır. Bu yaşta hem dişlerde oluşabilecek sorunlar, hem de çenelerin bozuklukları teşhis edilebilir. Bazen çok kolaylıkla uygulanan basit damaklıklarla ortodontik bozukluklar tedavi edilir.”
“Ortodontik tedavide, çocuklar büyük hastalara göre daha kolay kabullenip uyum gösterirler. Tedavi gören çocuklar, ders çalışabilir, oyun oynayabilir, spor ve sanat aktivitelerinde bulunabilirler. İlk başlandığında, birkaç gün ağrı ve sıkma hissi olsa da, kısa zamanda dişler ve ağız dokuları bunlara alışır ve adaptasyon oluşur.”
İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry ortodontik tedavilerin çocuklara yalnızca fizyolojik yarar sağlamadığına, çocukların yaşadıkları psikolojik sıkıntıların da giderilmesine yardımcı olduğuna dikkat çekerek sözlerini tamamladı.
FİRMA REHBERİ
DİŞ DOKTORLARI
SAĞLIK HABERLERİ