Not artışı mı? Savaş mı? Bekleyip göreceğiz

Borsa

İMKB’nin son 3 günkü hareketlerine bakıldığında İMKB neredeyse tüm borsalardan ‘pozitif ayrıştı’! Petrol fiyatlarındaki düşüş, Moody’s’den gelen not artışı ile açıklanmakta zorlanacak

“ayrışma” bu! Üstelik tüm bunlar, bir uçağımızın düşürüldüğü; pilotlarının henüz daha bulunamadığı; komşumuz Suriye ile “askeri angajmanların” değiştiği bir dönemde yaşanıyor.

Ali AĞAOĞLU / VATAN GAZETESİ


Suriye ile yaşananların çok daha ciddi bir boyuta geçmeyeceğini düşünen piyasalar Suriye riskini hemen hemen hiç fiyatlamadılar! Hatta Pazartesi günü piyasa açıldığında “uçağımızın düşürülmesini” değil ama öğleden sonra yurtdışındaki düşüşleri daha çok fiyatladı.

Geçtiğimiz haftanın sonlarında bono tarafı yabancı yatırımcıların ilgisine mazhar oldu. Gösterge bono getirleri dün itibarıyla yüzde 8.65 bileşik seviyelerine kadar geriledi. Evet, bono getirilerinin düşmesi ve geçtiğimiz hafta zorunlu karşılıklarda MB’nin yapmış olduğu değişiklikler banka bilançolarına pozitif yansıyor. Ancak bu “katkıların” bankaların borsa değerlerindeki artışların yanında çok düşük kaldığını da unutmamak gerek.

Peki bu yükselişi destekleyen ne var derseniz, belki de en fazla konuşulan; ki bir çok ‘beklenmedik yükselişin mazeretinde olduğu gibi; S&P’den bir kademelik not artışı. Gelir mi? Çok şüpheliyim. Suriye meselesi bir yanda, toparlanmaya başlayan petrol fiyatları diğer yanda... Bu arada son 2 günde ABD’den beklentilerden iyi gelen konut verileri ABD borsalarından çok sanki İMKB’ye destek verdi.

Eğer bugün-yarın bir not artışı gelmez ise İMKB’yi yükselten geriye bir tek sebep kalıyor. O da VOB’daki Haziran vadeli kontratlardaki “uzun” pozisyonlar. Bu pozisyonların vade sonu yarın. Özellikle İMKB’nin 54-57.000 bölgesinde oluşturulan uzun pozisyonların; Suriye meselesinin de “geçiştirilmesiyle”; yarına kadar taşınması ve bir anlamda “itfa edilmesi” söz konusu. Ola ki bu pozisyonlar daha ileriye taşınacaksa Ağustos vadeli kontrata geçilmek durumunda. Teorik olarak her iki kontrat arasında 1.050-1.100 puanlık (temettü ödemelerinin tamamlandığı varsayımı ile) bir fark olması “makul” görünüyor. Bu farkın açılması; pozisyonların Ağustos kontratına aktarıldığı ve sürdürüleceğini, farkın daralması ise Haziran kontratlarını elinde bulunduranların daha çok pozisyonlarını taşımadan “itfa edeceklerini” (yani sonlandıracaklarını) göstermesi açısından bir “ipucu” olabilir.

Önümüzdeki 2 iş günü VOB’u gözleyerek İMKB’nin “pozitif ayrışmasının” sebebinin “not artışımı” yoksa “kontartların vade sonu” mu olduğunu hep beraber izleyeceğiz.
bigpara.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.