Centaurus A galaksisinin fotoğrafı büyülüyor

Bilim

Şili’de bulunan La Silla Rasathanesi’nin yayımladığı Centaurus A galaksisine ait fotoğraf, görenleri büyülüyor. Fotoğraf 2.2 metrelik bir teleskopla ve 50 saatlik pozlandırma süresiyle çekildi.

Elips şeklindeki Centaurus A galaksisi, Dünya’dan 12 milyon ışık yılı uzakta, Centaurus takımyıldızında bulunuyor. Uzmanların “sıra dışı” olarak nitelendirdikleri bu galaksinin merkezinde dev bir kara delik bulunuyor.
 
Avrupa Güney Rasathanesi’nden (ESO) uzmanlar, Centaurus A’in, çevresine yaydığı güçlü radyo dalgalarıyla da evrendeki en önemli radyo galaksisi olduğunu belirtti.
 
Gökbilimciler, Centaurus A’in parlak çekirdeği, güçlü radyo emisyonları ve jetlerinin, galaksinin merkezinde bulunan ve Güneş’ten 100 milyon kat daha büyük olan kara delikten kaynaklandığını öne sürdü. Uzmanlar, uzaydaki maddelerin kara deliğe yaklaşmasıyla, galaksinin merkezindeki yoğun kısımlarda dev miktarlarda enerji açığa çıktığını belirtti.
 
"NGC 5128" olarak da bilinen Centaurus A’in fotoğrafı, La Silla Rasathanesi’ndeki 2.2 metrelik MPG/ESO teleskopuyla ve 50 saatlik pozlandırma süresiyle çekildi.

Hürriyet
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.