ÇOCUK DOSTU MÜZE PROJESİ’NDE UNICEF’LE İŞBİRLİĞİ

ATAŞEHİR

ÇOCUK DOSTU MÜZE PROJESİ’NDE UNICEF’LE İŞBİRLİĞİ

ÇOCUK DOSTU MÜZE PROJESİ’NDE UNICEF’LE İŞBİRLİĞİ UNICEF’le birlikte oluşturulacak Müze Eğitim Modülü ile çocuklara müzelere yönelik eğitim verilecek.
 
Müzeler çocuklara drama çalışmaları ve oyunlarla sevdiriliyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının 2009’da başlattığı Çocuk Dostu Müze Projesi büyük ilgi görüyor. Projenin başladığı tarihten bu yana müzelere karşı çocukların ilgisi büyük oranda arttı. “Müzecilik alanındaki yeni anlayışlara paralel olarak, yaşam boyu öğrenme anlayışı ile müzeleri eğitimin bir parçası haline getirmek, çocuklarda, toplum ve tarih bilinci oluşturmak, sanatsal yetenek ve yaratıcı güçlerini kullanmalarını sağlamak” amacı ile gerçekleştirilen Çocuk Dostu Müze Projesi meyvelerini vermeye başladı.

Çocuk Dostu Müze Projesi kapsamında müzelerde; çocukların çalışmalar yapabileceği atölyeler kurulması, arkeoloji müzesinde kazı yapabilecekleri bir alan oluşturulması, müzede gördükleri nesnelerin benzerlerini atölyelerde kilden yapmalarının sağlanması, öykülemeli rol yapma alanları oluşturulması, müzenin konusuna bağlı olarak çocuklara anı olabilecek bir nesne veya belge hazırlamak gibi faaliyetlerin yapılması hedefleniyor.

Ayrıca, UNICEF tarafından gerçekleştirilecek olan “Çocuk Müze Odaları’nın hayata geçirilmesi amacıyla UNICEF ve Ankara Üniversitesi arasında yapılan antlaşma çerçevesinde bir Müze Eğitimi modülü oluşturulacak. Bu amaçla müze eğitiminin 12-18 yaş arasındaki çocuk eğiticiler tarafından akranlarının eğitiminin sağlanacağı, müze yetkililerinin de bu eğitim konusunda eğitileceği, UNICEF’in organize ettiği “Müze Eğitimi Uygulama Çalışmasına” katılım da gerçekleştirildi.
 
Proje kapsamında Ankara Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünün “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi kapsamında, Cumhuriyet Müzesi ile işbirliği yapılarak, ilkokul öğrencilerine yönelik müze eğitimi çalışmaları yapıldı. İlköğretim öğrencileri müzeye gelerek drama çalışması ve çeşitli oyun yöntemleriyle müzenin anlatılması sağlandı. Aynı çalışma daha sonra bu öğrencilerin aileleri ile de gerçekleştirildi. Bu müzelerde çocuklara yönelik olarak “Müzemize yönelik çocuk tiplemeleri”, “Harita ve tarih şeridi”, “Müze Oda Bilgi Kartları”, “Ara Bul Kartları”, “Bilgi ve Oyun Kartları”, “Anket Formu” ve “Kimlik Kartı” gibi materyallerin hazırlıkları devam ediyor.



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.