ATAŞEHİR'DE TOKİ MADURLARI SORUNLARINA ÇÖZÜM ARADI
Örnek, Esatpaşa ve Aşık Veysel mahallelerinde arsaları bulunan ve tapuları Toplu Konut İdaresi’ne geçen 800’e yakın vatandaşın durumları ve imar barışıyla ilgili bir toplantı düzenlendi.
775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tapuları Toplu Konut İdaresi’ne geçen 800’e yakın vatandaşın etkilendiği sorun için çözüm yolları arandı.
Toplantıya Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı avrupa yakası escort Deniz Kutlu, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanı Ahmet Özcan, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Süleyman Karadağ ve mağduriyet yaşayan vatandaşlar katıldı.
Soruların cevaplandırıldığı toplantıda vatandaşlar, tapuları devralan TOKİ’nin, bu yerler için imar barışına başvuran vatandaşlardan çok yüksek metrekare bedelleri talep ettiği iddiasında bulundu.
Sorunun çözümü için bir komisyon kurulması önerisinde bulunan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Üç mahallemizde yaklaşık 800’e yakın vatandaşımızın bu sorundan etkilendiğini tespit ettik. Bu sıkıntılarının çözülmesi için çalışıyoruz. 775 sayılı yasa kapsamında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tapuları Toplu Konut İdaresi’ne verilen 800'e yakın vatandaşımız, 9 yıldır belediyemizden tapu almayı bekliyor. Mülkiyet ve imar planı üzerinden siyaset yapmak doğru değil. 3194 sayılı İmar Kanunu'na geçici bir madde eklenmiş. İmar Barışı ve Yapı Kayıt Durumuyla ilgili metin bulunmakta. Bu metin başlığında affet riski taşıyan alanlarla ilgili bir düzenleme var. İstanbul ciddi bir deprem kuşağında bulunuyor. Vatandaşın depremden etkilenmemesinin yolu da sağlıklı ve kaliteli binalardan geçiyor. Bunun oluşabilmesi için 2019 yılında mülkiyet sorununu konuşmamız gerekir. Mülkiyet, devletin vatandaşa vereceği en temel haktır. Arkasından da imar planlarının çıkmış olması gerekiyor.
Ataşehir'de 2981 ve 775 sayılı yasa kapsamında tapu devri yaptığımız 4 bine yakın vatandaşımız var. Bizim belediye olarak tapu devri yaparken çok para kazanmak gibi bir derdimiz yok. Biz sonuçta kamu kurumuyuz. Mülkiyeti sorunsuz bir şekilde vatandaşa intikal ettirmeliyiz. Olabildiğince düşük bedelleri belirleyerek tapu devirlerini yaptık.
Üç mahallede 800’e yakın vatandaşın tapuları Toplu Konut İdaresi’ne verildi. 755 sayılı yasanın uygulama yetkisi Toplu Konut İdaresine ait.
İncelemelerimize göre tapuların çoğu birbirinden ayrı yani birbirine bitişik tapular değil. Dolayısıyla birleştirdiğiniz zaman, blok ada bazında bir gecekondu dönüşüm alanıyla beraber bir dönüşüm projesi başlatılamıyor.
Belediye olarak talebimiz son derece nettir. Toplu Konut İdaresi'nden gecekondu dönüşüm alanı bütünlüğü oluşmadığından dolayı, münferit parsel alanların belediyemize devrinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Daha önce nasıl 4 bin tapuyu vatandaşlarımıza verdiysek aynı şekilde bu tapuları da vatandaşlarımıza intikal ettirmek istiyoruz.
Bir diğer konu olan imar barışının süresi ise 31.12.2018 itibariyle doluyor. Burada bir geç kalınmışlık var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzle ve belediyemiz bünyesinde bir komisyon kuruldu ve vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Münferit olan tapuları belediyemize devretsinler, hemen sonrasında biz de vatandaşlarımıza tapularını devredelim istiyoruz.”