Ataşehir Belediyesi 2. Uluslararası Klasik Müzik Festivali Bilkent Senfoni Orkestrası’nın konseri ile Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde başladı.
Konseri Ataşehir Belediye Başkanvekili İlhami Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan, Ataşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal ile birlikte 333 müziksever izledi
Konser öncesi Ataşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal yaptığı kısa konuşmasında, geçtiğimiz yılın ardından bu yıl ikincisini düzenledikleri Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nde yine dünyaca ünlü orkestra ve sanatçıları ağırlayacakları belirtti.
Ataşehir Belediye Başkanvekili İlhami Yılmaz da festivalin açılış konseri öncesi yaptığı konuşmada, festivale gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek festivalde yer alacak sanatçıları MSKM'de ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Ataşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri her festivali ilçeye karşı bir sorumluluk bilinci ve duygusuyla düzenlediklerini ifade eden Yılmaz, festivallerin bir kentin kültür anlayışını geliştirmesinde ve o kentin markalaşmasında çok önemli bir yer kapladığının vurgusunu yaptı.
Konser sonunda Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan tarafından Bilkent Senfoni Orkestrası Şefi Gergely Madaras ve Bilkent Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü Nusret İspir’e Ataşehir Belediyesi tarafından özel olarak hazırlanmış Ataşehir’i anlatan 3 boyutlu kitabı armağan etti.
BİLKENT SENFONİ ORKESTRASI HAKKINDA…
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 1993’te Bilkent Üniversitesi’nin özgün bir sanat projesi olarak kuruldu. Orkestra, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin öğretim kadrosunda yer alan, Türkiye ve 12 ülkeden seçkin sanatçıdan oluşuyor. Bilkent Senfoni Orkestrası bu özellikleriyle, Türkiye’nin ilk “özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu” oldu.
Sanat yaşamımıza her yıl 50’yi aşkın etkinlikle katılan topluluk; bugüne değin konserleriyle, televizyon, radyo kayıtlarıyla ve yayınladığı 40’ın üzerinde CD ile seçkinleşti. CD dizini tüm dünyaya ihraç edilen orkestranın kayıtları, 2003 yılın¬dan itibaren EMI, CPO, Naxos gibi prestijli etiketlerle de yayınlanıyor.
Topluluk, “Bilkent Konserler Dizisi”, “Türk Bestecileri Haftası”, “Bilkent Anadolu Müzik Festivali” gibi özgün temalardaki konser ve kayıt dizileriyle, sanat yaşamı¬na kalıcı ve geniş boyutlu etkinlikler getirmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra Orkest¬ra, yurt içi turneleriyle nitelikli müzik beğenisini yaygınlaştırmayı; yurt dışında, uluslararası etkinliklerde bulunarak bu tür etkinlikleri düzenleyen kurum ve ku¬ruluşlarla işbirliği yapmayı böylelikle de diğer ülkelerle sanatsal iletişimde köprü kurmayı ilke ediniyor.
Kurulduğu yıldan beri gerçekleştirdiği etkinliklerde, çeşitli kurum, kuruluş ve özellikle sivil toplum örgütleriyle yaptığı geniş işbirliğiyle; sanatın toplumsal ya¬şamda işlevsel kılınmasını prensip edinen Orkestra, “Evrensel Kardeşlik ve Dünya Barışına Katkı”, “Yerelden Evrensele Kültürel Tanıtım” ödüllerine layık görüldü. Bilkent Senfoni Orkestrası, 2009 yılında “UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi” de ilan edildi.
GERGELY MADARAS HAKKINDA…
Gergely Madaras 1984 yılında Budapeşte’de doğdu. Müzik eğitimine 5 yaşında Macar halk müziği üzerine keman ve kontrbas çalarak başladı. Küçük yaşlarda, Transilvanya’da uzunca bir süre vakit geçiren Madaras, burada kendilerine özgü bir yapıları olan yerel müzisyenlerden
eğitim aldı. Bu eğitim onun Macar halk müziğini, özellikle de 90’larda Budapeşte’de yapılan müziği yeniden keşfetmesini sağladı. Buna paralel olarak, gençlik döneminde
klasik flüt ile kompozisyon çalışmaları yaptı ve ilgisini tamamen klasik müziğe kaydırdı. Bunun sonucunda da Viyana Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nden (Mark Stringer ile çalıştı) ve Budapeşte’de bulunan Liszt Müzik Akademisi’nden (Henrik Pröhle ile çalıştı) iki master derecesi aldı. Akademik kariyerini takiben 2010 yılında, oldukça prestijli olan Royal Kuzey Müzik Üniversitesi’nden burs kazandı. 2 yıl süresince Sör Mark Elder, Clark Rundell ve Mark Heron gibi isimlerle çalışmalarını sürdürdü.
Gergely Madaras hem Dijon Bougogne Orkestrası, hem de Savaria Senfoni Orkestrası’nda şef olarak görev alıyor. Avrupa’da geniş bir yelpazede çalışan sanatçı, bu sezon Fransa Radyosu Filarmoni Orkestrası, Liege Devlet Senfoni Orkestrası, Halle, Kopenhag Filarmoni Orkestrası, Württembergisches Kammerorchester, Ulster, Macaristan Ulusal ve Varşova Ulusal Filarmoni Orkestraları ile konserler gerçekleştirdi. Gergely, 2011 yılında 52. Uluslararası Besançon Genç Şefler Yarışması’nda ilk üçe kalan finalistler arasında yer alarak ARTE ödülünün sahibi oldu. Aynı yıl, Macaristan’daki en prestijli ödüllerden biri olan Genç Prima Ödülü’ne layık görüldü.
KONSERLER VE SÖYLEŞİLER MSKM’DE DÜZENLENECEK
10 Ocak Çarşamba akşamı sahne alacak Contraston Barok Topluluğu, Corelli Consort’un üyeleri tarafından 2003 yılında kuruldu. Solist dahil olmak üzere, topluluktaki her enstrüman, klasik caz formasyonunda ancak Barok geleneğine bağlı kalacak biçimde eşit önem arz ediyor. Contraston’un repertuvarı Hendel, Vivaldi ve Bach gibi sanatçıların Barok eserlerinden oluşuyor
Festivalin ilgi çeken korolarından, İstanbul Klarnet Korosu 11 Ocak Perşembe akşamı saat 20.30’da sahne alacak. Genç klarnet sanatçılarından oluşan İstanbul Klarnet Korosu, Ocak 2009’da müzik dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Dinamik kadrosu ile izleyicilerin büyük beğenisini kazanan topluluk, ülkemizdeki ilk klarnet korosu olmasının yanı sıra eşsiz repertuvarıyla da ilgi çekti.
12 Ocak Cuma akşamı ise Özgür Aydın Piyano Resitali Ataşehirli müzikseverleri bekliyor olacak. Klasik müzik dünyasında pek çok ülkeden aldığı çeşitli ödülleri bulunan Türk piyanist Özgür Aydın, günümüzün önde gelen genç piyanistlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Festivaldeki Genç Yetenekler Günü kapsamında 13 Ocak Cumartesi akşamı saat 19.00’da Nehir Özzengin & Tarık Kaan Alkan Piyano Resitali düzenlenecek.
14 Ocak Pazar akşamı düzenlenecek Oliver Drechsel Piyano Resitali’nde ise Almanya Dan Otto-Hahn-Gymnasium Gençlik Senfoni Orkestrası ile Ataşehir Belediyesi Gençlik Orkestrası birlikte sahne alacaklar. Almanya’nın Monheim am Rhein kentinde bulunan Otto-Hahn-Gymnasium okulunun gençlik senfoni orkestrası ile Ataşehirli gençlerden oluşan Ataşehir Belediyesi Gençlik Orkestrası, geçtiğimiz günlerde birlikte Almanya’da konser vermişlerdi. Türk ve Alman gençler, şimdi de “Ataşehir Belediyesi 2. Uluslararası Klasik Müzik Festivali”nde sanatseverlerle buluşacaklar.
Festivalin söyleşi bölümünde ise 13 Ocak Cumartesi Doç. Dr. Alper Maral İle “Klasik Batı Müziği Tarihinde Barok Dönem”, 14 Ocak 2018 Pazar günü ise Rana Gediz İren İle “Klasik Batı Müziği Tarihinde Romantik Dönem” söyleşisi düzenlenecek.
Konser biletleri etkinliğin 3 gün öncesinden itibaren MSKM Gişe’den temin edilebilir.