Aliya İzzetbegoviç, Vefatının 15. yılında Ataşehir'de anıldı

ATAŞEHİR

Aliya İzzetbegoviç, vefatının 15. yılında Balkanlar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen programla anıldı.

Aliya İzzetbegoviç, Vefatının 15. yılında Ataşehir'de anıldı

Aliya İzzetbegoviç, vefatının 15. yılında Balkanlar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen programla anıldı.


Gecede konuşan Aliya’nın tercümanı Doç. Dr. Rahman Ademi, Aliya’nı analizleriyle hâlâ bir sürü kişiye ilham verdiğini söyledi. Programa Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cihangir İslam da katıldı.
Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, vefatının 15. yılında Balkanlar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin, Ataşehir Novada AVM’de düzenlediği programla anıldı. İzzetbegoviç’in siyasi ve lider kişiliğine dikkat çekilen programda, Bosna-Hersek Savaşı döneminde yaşanan insani trajediye de yer verildi. Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cihangir İslam’ın da katıldığı programa Aliyaİzzetbegoviç’in tercümanlığını yapan ve kitaplarını da çeviren Doç. Dr. Rahman Ademi iştirak etti.

‘ONLAR BİZİM ÖĞRETMENİMİZ DEĞİL’
Düzenlenen programda konuşan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Aliya’nın insani yönüne dikkat çekerek, “Sırpların katliamı başladığında, Boşnaklar da aynı şekilde tepkiyi vermek istediği zaman Aliya, ‘Onlar bizim öğretmenimiz değil’ demişti. Burada bir konuyu da belirtmek isterim ki, Saraybosna kuşatma altındayken, Bosna’daki Sırp ırkçı grup olan çetniklerin yayınları dahi yasaklanmadı. Bütün yayınlar serbestti. Her türlü muhalefet, her türlü Sırp muhalifliği yayınlarına yazılı ve sözlü olarak kesintisiz devam etmiştir. Aslında buradan çıkarmamız gereken çok büyük bir ders var. Aliya şunu derdi; ‘Bizler kötüyü duymadan iyinin değerini de bilemeyiz. Yani size ters gelen şeyleri, sizin kötü olarak değerlendirdiğiniz cümleleri, fikirleri de duymak zorundasınız ki, iyinin kıymetini bilesiniz.’” ifadelerini kullandı.
UFKU ÇOK GENİŞTİ
Aliyaİzzetbegoviç’in tercümanlığını yapan ve kitaplarını da çeviren Doç. Dr. Rahman Ademi, Aliya’nın kişiliğinden bahsederek, “Tarihi bilgisi çok fazlaydı. Birçok tarihçiye ufuk açacak kadar tarih bilgisi vardı. Siyasi analizleri hâlâ bir sürü kişiye ilham vermekte. Aliya, her türlü fikre açık birisiydi. Federasyonu konuşalım, ekonomik birliği konuşalım ama yeter ki kavga olmasın diyordu. Maalesef o dönem kimse onu dinlemedi ve karşısındakiler savaşı tercih etti. Okumaları da hep insanlık için olmuştur. İslami prensipleri önemsiyordu. İlkelere önem veriyordu. Aslında onun ufku dünyaydı ama tarih onu Bosna-Hersek özelinde ele aldı” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.