Recep Kenan/Ataşehirweb.com
Ataşehir Sosyal, Ekonomik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı (ATASAV)’nın düzenlediği panelde Ataşehir’de kentsel dönüşüm hazırlığı konuşuldu.
ATASAV, Sefa Sarısoy moderatörlüğünde; İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu ve Ak Parti Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Cevat Arzık’ın konuşmacı olarak katıldığı yeni yürürlüğe giren; riskli alanlarda bulunan arsalarda standartlara uygun, sağlıklı, güvenli yaşam alanları oluşturma amacı ile afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini amaçlayan kanunun getirdiği yeni düzenlemelerin sonuçlarının tartışıldığı panel düzenledi.
Ataşehir, Bostancı Green Park Otel’de düzenlenen panele; Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanı Nimetullah, Topu Ak Parti Ataşehir Belediye Meclis üyeleri ve Ak Parti Ataşehir ilçe yöneticileri ile ilgili Ataşehirliler katıldı.
Ataşehir’de Kentsel Dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmak amacı ile Ataşehir Sosyal, Ekonomik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı (ATASAV) tarafından düzenlenen panelde konuşan İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu; 850 hektar alanın riskli alan ilan edildiğini, en fazla alan 393,35 hektar ile Gaziosmanpaşa, ve sonra Sarıyer ile Kadıköy’ün yer aldığını ifade etti.
Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda riskli alan ilan edilen Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Sarıyer, Sultangazi, Zeytinburnu, Güngören, Esenler Bayrampaşa, Mağcılar ve Kadıköy bölgelerindeki yapı sayısının 14,500 e, bağımsız birim sayısının ise 38.719 ulaştığını belirtti.
Bizim işimiz tespiti yapılan riskli yapının yıkımı ile biter.”diyen Bülent Babaoğlu, bireysel başvuruların arttığına dikkat çekerek; şuana kadar yıkılan bina sayısının 90, yıkım tebligatı çıkartılan bina sayısının ise 507’ye ulaştığını söyledi.
“Zemin ve yapı stoku ile riskli alanlarda üret aktar, aktar, boşalt yöntemi ile sağlıklı, çağdaş konut üretmek olarak açıkladığı kentsel dönüşümün, sıkıntısına katlanılması gereken bir uygulama olduğuna dikkat çeken Ak Parti Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Cevat Arzık, bir diğer yöntemin ise; yeni çıkartılan Yenisahra 1/5000 ölçekli imar planına uygun Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde de öngörülen, “Kendi tasarrufları ile yerinde dönüşüm.”olduğunu söyledi.
İBB’de, İçerenköy’deki yeşil alanlar ve Yeniçamlıca’daki tapu sorunlarının çözümüne yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Arzık, Ataşehir’de kentsel dönüşüme hazırlık çalışmalarından Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallelerinin imar plan çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Soru cevap ile devam edilen panelin son bölümünde yapılan açıklamalarda;
Emsal artışının kentsel dönüşüme çözüm olmadığı, bu tür çalışmaya örnek olan; durdurulup riskli alan ilan edilen Fikrtepe projesi ile ilgili açıklamanın 15 güne kadar yapılacağını, Ataşehir’de de kademeli emsal artışı ile kentsel dönüşüm hedeflendiğini, ancak yüksek emsal beklenmemesi gerektiğini söylediler.
Ataşehir’in plan bütünlüğü olmadığına dikkat çeken konuşmacılar, Ataşehir’in bütünlüğünü sağlayacak bir plan çalışmasını yapılması gerektiğini söyledi.
Konuşmacılara ve paneli düzenleyen ATASAV’a teşekkür eden Ataşehir Ak Parti İlçe Başkanı Nimetullah TOPU, Ataşehir’in her mahallesinin ayrı sorunu olduğuna dikkat çekerek; Bakanlık ve Toki’nin çalışmaları ile çözüm üretileceğini, yeşil alanlarının artırılmasının zor olduğunu, piyasalara müdahalenin mümkün olmadığını, yerel yöneticiler ile işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.