Ataşehir'de Betona inat, doğal hayat
Ataşehir’deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İnsanların nefes alması için oluşturulan Türkiye’deki 9 botanik bahçesinden biri. Amaç bitkileri araştırmak ve halkla paylaşmak. Her 10 günde 1 yeni bitki türü keşfediliyor
Almanya ve Türkiye arasında yürütülen ‘Çevrecilikle Kurulan Köprüler’ projesi için İstanbul Ataşehir'deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne gittik.Botanik bahçesini; açık hava müzesi, canlı bitki müzesi, bilimsel araştırmaların yapıldığı, bitki koleksiyonlarının korunduğu, sergilendiği ve eğitim çalışmalarının yapıldığı yer olarak tanımlayabiliriz. Botanik Bahçeleri’nin görevi ise, dünyanın değişik yerlerinde yaşayan bitkileri toplamak ve bu bitkilerin yaşamını devam ettirmek, her yaştan insanı bitkilerle ilgili bilgilendirmek, bitki yaşamının zenginliklerini anlatmak, bitki dünyasının bize kazandırdıklarını fark ettirmek ve çevre duyarlılığı kazandırmaktır.
'9 BAHÇE VAR'
Türkiye’de 9 tane botanik bahçe olmakla birlikte hepsi BGCI (Botanic Gardens Conservation International) üyesi. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurulduğu tarih açısından dördüncü sırada yer alıyor. Bahçenin kurucusu Nihat Gökyiğit nefes darlığına sahip olan eşi vefat ettiği için eşinin anısına insanların nefes alabileceği bir alan yapmak istemiş ve bu işe 1995 yıllında hatırat parkı olarak başlamış. Sonrasında alanın güzel bir botanik bahçesi olabileceğini düşünmüş ve 2002 yılında botanik bahçesi çalışmalarına başlamış. Giderler Ali Nihat Gökyiğit Aile Vakfı tarafından karşılanıyor.
OTOYOL KENARINDA
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, dünyada bir otoyol kavşağına kurulmuş ilk ve tek botanik bahçesi. Bahçenin ana görevi; bitkileri araştırmak, araştırmaları açıklamak, halkla paylaşmak ve özellikle nesli tehlikede olan, korunmaya ihtiyacı olan bitkileri korumak.
BİTKİLERE İSİM VERİLDİ
Botanik Bahçesi ilk defa Türkiye’deki bütün bitkilere Türkçe isim verilerek ‘Türkiye Bitkileri Listesi’ kitabını yayımlamıştır. Bu isimlerin çoğu halk önerisiyle belirlenmiştir.
İSRF DOĞAL VARLIKLARI ÖLDÜRÜYOR
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Merkez Ada, Mesire Adası, Ertuğrul Adası, Meşe Adası, Arberotum Adası gibi adalardan oluşuyor. Kavşağa kurulu olduğu için iki ada arasındaki geçiş köprü ya da altgeçitle sağlanıyor. Daha çok Merkez Ada'da vakit geçirdik. Merkez Ada; yönetimin, herboryumun, bitki koleksiyonlarının olduğu yer. Herboryuma gittiğimizde kurutulmuş bitki örneklerini mikroskopla inceleme fırsatı bulduk. Türkiye’de hâlâ her 10 günde 1 tane bitki keşfediliyor. Fakat bu kadar zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmamıza rağmen korkunç israfımızla doğal varlıkları tüketiyoruz. Her gün 100’den fazla tür dünyamızı terk ediyor ve Nihat Gökyiğit’in Einstein’in sözüyle verdiği örnekteki gibi; insanlarla doğa arasındaki çatışma, savaştan çok daha büyük bir tahribat yaratıyor. Doğaya zarar vermeye devam edersek çatışmanın galibi dünya olacak. Bu yüzden “Betona inat, doğal hayat!”
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi,
Adres ve telefon Bilgileri İçin Tıkla
Ataşehir'de Betona inat, doğal hayat
Ataşehir'de Betona inat, doğal hayat
ATAŞEHİR HABERLERİ
Ataşehir’deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İnsanların nefes alması için oluşturulan Türkiye’deki 9 botanik bahçesinden biri.
Paylaş: