Ataşehir'de SPK ve BDDK binalarının temeli atılıyor

Ataşehir Finans Merkezi

İstanbul Ataşehir Finans Merkezi’nin kalbinde yer alacak SPK ve BDDK binalarının temeli bu hafta atılıyor.

Ataşehir'de SPK ve BDDK binalarının temeli atılıyor
İstanbul Ataşehir Finans Merkezi’nin kalbinde yer alacak SPK ve BDDK binalarının temeli bu hafta atılıyor. İlk kazmaların vurulmasının ardından 3 yıl içinde binaların hazır olması planlanıyor. Yatırımların maliyeti de 3 milyar lirayı bulacak.
Türkiye, ekonomideki büyümeyi frenlemeye yönelik girişimlerin gölgesinde, tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. İstanbul’u, dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri haline getirecek Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi’nin kalbi niteliğindeki binalar için ilk kazmalar bu hafta vurulacak.

Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının temeli devletin zirvesinin katılacağı törenle atılacak. En geç üç yıl içinde tamamlanması planlanan binaların ardından ihale çalışması süren Merkez Bankası (MB) binası da bölgede inşa edilecek.


TOKİ, AYLARDIR HAZIRLANIYOR
TOKİ, aylar öncesinde temel atmalar için hazırlık yapmıştı. Ancak, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın programlarındaki yoğunluk nedeniyle ertelenmek durumunda kalan temel atmaların bu hafta yapılması kararlaştırıldı.

3 YILDA TAMAMLANACAK
İlk kazmanın vurulacağı SPK ve BDDK binalarının 2-3 yıllık süre içinde inşa edilmesi hedefleniyor.
İki binanın proje bedeli 3 milyar TL’yi geçecek. Yüklenici firma, BDDK binası için arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon TL, idare payı gelirini ise 372 milyon TL olarak taahhüt etmişti. SPK binasında ise 915 milyon 417 bin TL’lik satış geliriyle 215 milyon TL’lik TOKİ payı geliri öngörülmüştü.

OSMANLI ve Selçuklu MİMARİSİ ÖNE ÇIKACAK
Halen Ziraat’ten Halk’a ve Vakıfbank’a kadar finans binalarının da inşasının sürdüğü İFM’deki çalışmalarda özel mimariye önem veriliyor. Bu kapsamda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin esintileri, İFM’ye damga vuracak. Sadece finans kuruluşlarıyla değil, kongre ve kültür sarayından kütüphanelere, camiden sağlık merkezine, okuldan kreşe kadar tesislerin yer alacağı İFM, adeta ekonominin kalbinin attığı bir yaşam merkezine dönüşecek.

MB BİNASI İÇİN GERİ SAYIM

Merkez Bankası’nın İFM’deki binası için de geri sayım başladı. Banka binası için gerekli protokollerin yapılmasının ardından ihalenin de gerçekleştirilmesi sonrası inşaata geçilecek. Hazırlanacak Merkez Bankası kampusunda, sadece ofisler değil,ticaret alanından otele kadar imkanlar yer alacak.Binanın iç dizaynı hakkında bilgi alındı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.