DÖNÜŞTÜRCEM – GERİ DÖNÜŞTÜR, PARAYA DÖNÜŞTÜR!

ATAŞEHİR BELEDİYESİ

   Ataşehir Belediyesi’nden yine öncü, yine yepyeni bir çevre projesi: DÖNÜŞTÜRCEM…  “Geri Dönüştür, Paraya Dönüştür!”

DÖNÜŞTÜRCEM – GERİ DÖNÜŞTÜR, PARAYA DÖNÜŞTÜR!

Ataşehir Belediyesi’nden yine öncü, yine yepyeni bir çevre projesi: DÖNÜŞTÜRCEM… “Geri Dönüştür, Paraya Dönüştür!” sloganıyla başlatılan proje kapsamında Ataşehirliler evlerinde topladıkları atıkları dönüştürüyor, alışveriş puanları kazanıyorlar.

Sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda birçok projeye öncülük eden Ataşehir Belediyesi, AGED (Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği) iş birliğiyle yepyeni bir projeye imza atıyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülen DÖNÜŞTÜRCEM adlı proje Örnek Mahallesi İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu ve Fetih Borsa İstanbul İlkokulu’nda “Geri Dönüştür, Paraya Dönüştür!” sloganıyla başlatıldı.

Projeyle birlikte hem sıfır atık ve geri dönüşümün önemine dikkat çekmek, hem de aile ekonomisine katkı sağlamak amaçlanıyor.

Projenin tanıtımı da 15 Haziran 2022 Çarşamba günü saat 11.00’de, Mustafa Saffet Kültür Merkezi İnal Aydınoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. Tanıtıma okul yöneticileri, öğrenciler, veliler, çevre gönüllüleri, mahalle sakinleri ve muhtarlar katılacak.

ATIKLAR NASIL PARAYA DÖNÜŞÜYOR?

Öğrenciler, veliler veya mahalle sakinleri evlerinde biriktirdikleri geri dönüşebilir atıkları okullarında bulunan “DÖNÜŞTÜRCEM Atık Toplama Noktası”na getiriyorlar. Ağırlıklı olarak kâğıt, karton, karışık plastik, metal ve alüminyum toplanabiliyor.

Atıklar görevliler tarafından tartılıyor ve atık miktarına denk gelen puanlar ilgili kişinin hesabına yükleniyor. Puan belli bir miktara ulaşınca da katılımcı market çeki kazanıyor. Projeye destek veren okullar da gelir elde ediyor.

100 puanın 1 TL olduğu projede, 1 kg. metal ve teneke 30 puan, 1 kg. kâğıt ve karton 50 puan, 1 kg. karışık plastik 80 puan ve 1 kg. alüminyum kutu 100 puan olarak değerlendiriliyor. Her bir katılımcı 2500 puana ulaştığında 25 TL’lik alışveriş kartının da sahibi oluyor.

2 Mayıs 2022 tarihinde başlayan ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği proje kapsamında, pilot seçilen iki okulda bugüne kadar 4100 kg. kâğıt-karton, 1050 kg. plastik ve 100 kg. da metal atık toplandı. Toplanan atıklar sayesinde 69 ağacın kesilmesi önlenirken, 16 varil de petrol kurtarıldı. Projenin, önümüzdeki dönemlerde Ataşehir ’deki diğer okullarda da hayata geçirilerek büyümesi hedefleniyor.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.