Andy-Ar'ın Yerel Yönetimler Performans Araştırmasının en başarılı belediye başkanları belirlendi. En iyi başkanlar arasında yer alan Ataşehir Belediye Başkanı Battal Ilgezdi hem hizmetlerini hem de vatandaşla kurduğu yakın diyologları anlattı.
İlçelerde yapılan araştırmada vatandaşa 'Hizmet memnuniyeti', 'Halka yakınlık' ve 'Tanınırlık' olmak üzere 3 kategoride sorular yöneltildi.
Yerel Yönetimler Anketi'ne göre; Asya yakasının halka en yakın belediye başkanısınız. Nasıl sağladınız bu yakınlığı?
Belediyeler vatandaşla iç içe, halkla en yakın yönetim birimleri. Aldıkları kararlar, verdikleri hizmetler o sınırlarda yaşayanları doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla başarıyı belirleyen en önemli etken sunulan hizmet ve hizmetin kalitesi. Ancak öyle bir zamandayız ki, iletişim olanaklarının artması bu hizmetlerin her aşamasını yeniden şekillendiriyor. Belediye hizmetlerine, politikalarına vatandaşlar daha karar alma aşamasında aktif olarak katılabiliyor ve ardından da her aşamayı takip ediyorlar.
Biz vatandaşlarımızın nabzını çok çeşitli yollardan tutuyoruz. Sanıyorum başarımızın en önemli nedenlerinden biri de bu. Yayınladığınız araştırmada da açıkça görülüyor: Her vesile ile hatta vesile beklemeksizin halkla beraber oluyoruz. Üç yıldır yürüttüğümüz 'Başkan Ataşehir'i Dinliyor Projesi' kapsamında hane hane ilçemizdeki tüm kapıları çalıyoruz. Yaklaşık 50 kişiden oluşan saha ekibimiz, belediyenin hizmetlerini anlatıyor ve tablet bilgisayarlar aracılığıyla vatandaşların görüş ve isteklerini topluyor. Bu talepler anında ilgili müdürlere ulaştırılıyor, sonuçlandırılınca da vatandaşa telefonla geri bildirim yapılıyor. Bu sayede vatandaşlarımızın yönetime de katılmalarını sağlıyoruz. Bir caddeyi trafiğe kapatırken, bir parkın ismini verirken Ataşehir'de yaşayanlara fikirlerini soruyor ve bu doğrultuda hareket ediyoruz.
Yani her adımı vatandaşa soruyorsunuz...
Tüm proje ve faaliyetlerimizde önceliğimiz şu: Bu işi yaparsak Ataşehirlinin hayatı kolaylaşır mı, hayat kalitesi artar mı, ona zaman ve hız kazandırabilir miyiz?
Bu sorulara olumlu yanıt verirsek, o işe başlıyoruz. Bir de tabii samimiyet... Ataşehir'de alışılmış, asık suratlı ve ağır işleyen kamu anlayışını göremezsiniz. Asık suratla da halka yakın olamazsınız. Belediyeden içeri adım attığınız anda güler yüzle karşılanır, çaykahve ikramı bulursunuz. Çocuklara balonlar, kitaplar hediye edilir. Eğer yaşınız 65'in üzerinde ise size öncelik ve ayrıcalık tanınır. Personellerimiz işlemleriniz bitene kadar size refakat ederler. İnanın pek çok kişi, hizmet alırken bir belediye binasında olduğunu unuttuğunu söylüyor. O denli, güleryüzlü ve samimiyiz... Kimsenin bir yakınını araya koymasına gerek kalmadan tıkır tıkır işleyen, vatandaş memnuniyetini en üstte tutan bir hizmet anlayışımız var. Yapılacak başvurularda istenecek belgeler için standartlar tespit ettik ve bürokratik işlemleri en aza indirdik. Gerekli evrakları tamamlayan bir vatandaşımız Ataşehir Belediyesi'nden bir günde ruhsat alarak işyeri açabiliyor. Yine gerekli evraklarını tamamlayarak, 5 gün içinde inşaat ruhsatı alabiliyor. Bunlar Türkiye'de örneği olmayan hızlardır.
ÖNE ÇİKAN HİZMETLER: Sağlık, kültür, çevre
"Çok sayıdaki hizmetlerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz. Örneğin park ve yeşil alan hizmetlerimiz. Ayrıca temizlik ve çevre faaliyetlerimiz de halkın takdirini kazanıyor. Ataşehir kentin en temiz ilçesi. Bu istanbul Ünıversitesi'nin yaptığı kapsamlı bir saha çalışması ile de kanıtlandı. En modern evsel atık toplama sistemi olan yeraltı konteyner sayımız 280 adede ulaştı. Sağlık, kültür, çevre-geri dönüşüm yine çok başarılı olduğumuz alanlar. Türkan Saylan Tıp Merkezi, Ferhatpaşa Sağlık Polikliniği, Küçükbakkalköy Sağlık Merkezi gibi birimlerle sosyal güvencesi olsun, olmasın Ataşehirlilere ücretsiz sağlık hizmetleri sunuyoruz, içerenköy'de bir Kadın Sağlığı Mamografi ve Kemik Yoğunluğu Görüntüleme Merkezi açtık. Burada da "erken tanı hayat kurtarır" diyerek yine ücretsiz hizmet sunuyoruz. Türkan Saylan Tıp Merkezi'mizden memnuniyet oranı yüzde 98. Sadece söz ettiğim bu tıp merkezinde 9 diş hekimi çalışıyor. İstanbul'un ilçe belediyesine ait tek hasta konukevini de biz kurduk. Bahriye Üçok Hasta Konukevi'nde şehir dışından gelen, kalacak yeri olmayan hasta ve yakınlarına hizmet veriyoruz.
Önceliğimiz ise onkoloji hastaları."
İki yılda neler yapıldı? Bundan sonra ne yapılacak?
-Örnek Mahallesi'nde bulunan Mustafa Saffet Kültür Merkezi projemizin, iç tefrişatı tamamlanmak üzere. Kısa bir süre içerisinde hizmete sunacağız, içerenköy'de Fidan Kalpler adını verdiğimiz kreşimiz de hizmet vermek üzere.
-İçerenköy Neşet Ertaş Kültür Evi ve Küçükbakkalköy Emekli Dinlenme Evi projelerimiz ise sürüyor. Her ikisini de bu yıl hizmete açmayı planlıyoruz.
-Sivil Toplum Kuruluşları gelişmesinin demokrasiye büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda Mustafa Kemal Mahallesi Deniz Gezmiş Parkı içerisinde Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi'nin inşaatına başladık. Bu binada ilçemizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında toplamayı ve onların tüm mekânsal ihtiyaçlarını çözmeyi planlıyoruz. Bu merkezin ilçemizdeki kültürel kaynaşmaya büyük katkısı olacağına inancımız tam.
-Atatürk Mahallesi'nde ise yerinde kentsel dönüşüm yaptığımız alanın hemen bitişiğinde 110 bin metrekarelik alanda istanbul'un en keyifli parklarından birini inşa edeceğimizi söylemiştik. Atapark adını verdiğimiz bu proje için de kısa zaman zarfında çalışmalar başlayacak.
-İçinde yarı olimpik yüzme havuzu bulunan Kapalı Spor Salonu ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi için proje çalışmalarımız sürüyor.
Esatpaşa Mahallesi'nde ise belediye hizmet birimlerinin ve yarı kapalı pazar alanının olacağı bir proje başlayacağız.
-İlçemizdeki imar planlarının tamamlanmasının ardından ise belediyemiz bünyesinde kalacak yeni alanlarda çok sayıda sosyal ve kültürel tesisi Ataşehir'e kazandıracağız.
-Ve üstelik bunları şu an olduğu gibi yine kamuya 5 kuruş borçlanmadan, kendi kaynaklarımızla gerçekleştireceğiz
ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ
-Araştırma AndyAr'a ait. Bazı bölgelerde kantitatif araştırma tekniklerinden "Yüz yüze görüşme yöntemi" ile bazı bölgelerde ise yine başka bir kantitatif araştırma tekniği olan 'ÇATI' yani telefon ile görüşme yöntemi kullanılarak uygulanmıştır.
-Saha çalışması 21 Ekim-9 Aralık tarihleri arasında genelde 34 bin 200 denek ile görüşme yapılarak tamamlanmıştır.
-Çalışma, farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, denekler ile görüşme yapılmıştır.
-Araştırmada 0.95 güven aralığı içinde, hata payı +/- % 2.0'dir.
'İçerenköy başta olmak üzere 5 mahalleye imar bekliyoruz'
"İmar sorunu olan içerenköy, Mustafa Kemal, Aşık Veysel, Yeni Çamlıca ve Mimar Sinan gibi mahallelerimizde de 1/5000'lik imar planlarının İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden süratle onaylanmasını beklemekteyiz. Bu planların da çıkması ile Ataşehir'de daha sağlıklı ve modern yapılaşmalarla kent estetiğini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Arzumuz depreme dayanıklı yapı stokunu artırarak, vatandaşlarımızın can ve mal kaybının önüne geçmek."
'BİR M2 BİLE YEŞİL ALANI İMARA AÇMADIM'
"Göreve geldiğimizden bu yana 1 metrekare yeşil alanı bile imara açmadık, bundan sonra da açmayacağız. 2009 yılında 171 adet olan park sayımızı 220'ye çıkardık. İlçemize kazandırdığımız yeşil alan, 1 milyon metrekareyi buldu."
KADINLARA KURS VE KONUKEVİ
"Biz kadınların sadece evlerinde değil işte, okulda, sokakta her yerde olması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Onlar için özel kurslar, etkinlikler düzenliyoruz. Daha ilk hizmet yılımızda kadın konukevimizi hizmete açtık. Ve onları yeni bir hayat kurabilmeleri için sosyo-ekonomik olarak destekliyoruz."
'Maharet hesap verebilmekte'
Sizin için hangi hizmetler öncelikli ve önemli?
Önemli olan sadece bir binayı hizmete açmak, bir yemeği tencereye döküp vermek değil. Sunduğunuz hizmetin kalitesi önemli. Örneğin herkes öğrenci konukevi açıyor ama biz kızlarımızın üniversitelerine ücretsiz ulaşmasını sağlayacak öğrenci servislerini de düşünüyoruz. Bizim başarı ölçümüz, hizmet ve hizmetin kalitesi olduğu kadar; bunu sunarken ne denli demokratik, katılımcı, şeffaf olduğunuzdur. Maharet vatandaşa hesap verebilmektedir... Bizim sloganımız, "Ataşehir'de kimse yalnız değil." Bu kapsamda 365 gün kesintisiz hizmet veren aşevimiz, kadın sığınma evimiz, kız öğrenci konukevimiz, meslek edindirme merkezimiz ve ataevlerimiz ile ihtiyaç duyan herkesin yanındayız. Bu kimi zaman bir kap yemek olabilir, kimi zaman psikolojik danışmanlık, kimi zaman ise matematik dersi... Ama özellikle aşevimiz ile ilgili bir iki detayı paylaşmak isterim. Buradan günde 8000 kap sıcak yemeği ihtiyaç sahiplerinin evlerine ulaştırıyoruz. Ve bu hizmeti reklam yapmadan, sivil araçlarla yerine getiriyoruz. Amacımız kimsenin kendini mahcup hissetmemesi. Sıcak yemekleri evlere ulaştırıyoruz ama işimiz bununla da bitmiyor. Ardından saha ekiplerimizi bu evlere yollayarak yemeklerden, sunumdan, servisi yapan personelin davranışlarına kadar her şeyin yolunda gittiğinden emin oluyoruz. Belediyelere gençlerle ilgili olarak da çok şey düşüyor. Onlara sahip çıkmalı, kültürel ve sosyal açıdan gelişmelerini sağlamalıyız. Bu kapsamda biri Ferhatpaşa'da biri İçerenköy'de olmak üzere iki gençlik merkezimizi hayata geçirdik. Bu merkezler gençlerimizin, birlikte üretebildikleri, ders çalışıp, etütlere katılabildikleri tertemiz ortamlara sahip.
Ataşehir sadece yüksek binalardan ibaret değil. Bir de dezavantajlı bir kesim var. Onlar için de kültürel dönüşüm önemli sanıyorum...
Sanatsal hizmetleri çok önemsiyoruz. Sanatın bağımsız, yaratıcı ve üretken bir toplum yaratmanın tek yolu olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm Ataşehirlilerin ilgi duydukları sanat eğitimlerini ücretsiz almaları için kurslar düzenliyoruz. Her yıl 12 bin öğrencimiz ücretsiz kültür ve sanat eğitimlerimizden yararlanıyor. Ders saatleri öncesi sokakları görmelisiniz, sırtında gitarı olan onlarca genç ataevlerimize koşuyor. Kadınlarla ilgili de önemli çalışmalarımız var. Baktık ki kadına şiddet konusunda eğitimler kadınlara veriliyor. Oysa önemli olan erkekleri şiddet kullanmaktan vazgeçirmek. Bunun için de belediyenin erkek çalışanlarına şiddet eğitimleri verdik. 1100 erkeği şiddete başvurmamaları için eğitimden geçirdik.
Ya depremle ilgili çalışmalar?
Yaşadığımız şehir İstanbul depremini bekleyen bir kent konumunda. Ama ne yazık ki bu kaçınılmaz gerçeği, çoğunlukla görmezden geliyoruz. Biz yerel yöneticilerin görevi ise depremi unutturmamak ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak. Bu amaçla Ataşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin ilk Özel Afet Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nü AKUT Başkanı Nasuh Mahruki'nin desteği ile kurduk. Burada deprem konusunda çeşitli disiplinlerde bilimsel çalışmalar yürütüyor ve başta çocuklar olmak üzere tüm Ataşehirlilere eğitimler veriyoruz. Ve deprem deyince önemli diğer konu ise imar ve kentsel dönüşüm. Yeni Sahra ve Barbaros mahallelerinin 1/5000'lik nazım imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde onaylandı. Biz de bu planların altlığı olacak, 1/1000 ölçekli uygulama plan çalışmalarına başladık. En kısa sürede bu iki mahallemizde vatandaş memnuniyetini ön planda tutan, kentsel yenileme projelerine de start vereceğiz.
400 gecekondu yerinde dönüşüyor
"Halen yürüttüğümüz bir kentsel dönüşüm projesi bulunuyor. Mülkiyeti belediyemize ait olan 56 bin metrekarelik alanda 400 adet gecekonduyu tasfiye ederek, yerinde kentsel dönüşüm gerçekleştiriyoruz. İnşaatların yüzde 80'ini tamamladık. Gecekondu hak sahipleri her türlü sosyal olanağı bulunan 1. sınıf lüks dairelerine aylık 180-400 TL olmak üzere 20 yıllık taksitlerle kavuşacaklar. Üstelik bu ödemeler hak sahipleri dairelerini teslim aldıktan sonra başlayacak. Şunu da vurgulamak isterim, bu proje bir yerinde kentsel dönüşüm modelidir. Vatandaşlarımızı komşularından ayırmadan, çocuklarımızı arkadaşlarından koparmadan depreme dayanıklı, lüks konutlara ulaştırıyoruz."
Asırlık oyuncaklar Düştepe Müzesi'nde
"Çocuklarımızı alışveriş merkezlerinden ve bilgisayar oyunlarından kurtarmak bizim için önemli. Bu nedenle Sunay Akın ile birlikte Türkiye'nin ilk oyun müzesi olan Düştepe Oyun Müzesi ve Oyun Bahçesi'ni kurduk. Mimar Sinan Parkı'ndaki Düştepe Oyun Müzesi'nde 20'yi aşkın ülkeden ve yaklaşık 150 koleksiyonerden toplanan çocuk oyunları yer alıyor ve dünyada bir benzeri daha yok. Bu nedenle Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçilerimiz geliyor. 60 bin metrekarelik park içinde bulunan tek katlı iki ahşap bina oyun müzesi, parkın bir bölümü ise oyun parkına dönüştürüldü. Müzede 150 yıllık satranç takımı, Victoria döneminin küp oyunları, 100 yıllık ilk taş ev inşa oyunları, ilk uzay oyunları gibi tarihleri 1800'lere kadar uzanan oyunlar çocukların ve büyüklerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca ünlü şair Ahmet Telli'nin ismini verdiğimiz 10 bin kitaplık bir kütüphaneyi geçtiğimiz aylarda Ataşehir'e kazandırdık."
'Mavi Kapak kampanyasını biz başlattık'
"Henüz çok genç bir belediye olmamıza karşılık, çok sayıda sosyal sorumluluk projesine öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm Türkiye'ye yayılan, neredeyse her yerel yönetim tarafından benimsenerek uygulanan "Mavi Kapak Projesi" Ataşehir'de, bizim bünyemizde doğdu. Bu konuda o kadar iddialıyız ki, evsel atıklardan yani çöplerden çiçek bile yetiştirdik. Geri dönüşüm alanındaki projeleri araştırırsanız bir çoğunun Ataşehir kaynaklı olduğunu görürsünüz."
Esra BOĞAZLIYAN/Habertürk