ATAŞEHİR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Ataşehir’de iklim değişikliğinin olası etkilerinin ve buna uyum göstermek için gerekli eylemlerin neler olacağının belirlenmesi amacıyla “Ataşehir İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı” çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayda, Ataşehir’de küresel iklim değişikliğine uyum stratejileri geliştirmeye yönelik tüm ayrıntılar ele alındı.
6 Ekim Perşembe günü Erdal Eren Kültür Merkezi Can Yücel Salonu’nda yapılan çalıştaya; İstanbul İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü, İBB Tarım ve Su Müdürlüğü, İBB Planlama Ajansı, İBB Kentsel Ekolojik Sistemler Müdürlüğü, İBB İtfaiye Daire Başkanlığı, İBB Şehir Başkanlığı Planlama Daire Başkanlığı, İstanbul AFAD, Yeditepe ve Acıbadem Üniversiteleri, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Enerjisa, İGDAŞ, İSKİ, İstanbul Orman Müdürlüğü, İstanbul Kent Konseyi ile ilçe belediyelerinin temsilcileri, muhtarlar, meslek odaları, dernek ve vakıf yetkilileri ile Ataşehir Belediyesi Birim Müdürleri katıldı.
Geniş katılımla gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını Ataşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal yaptı.
İklim değişikliği ile mücadelede kentlerin kritik bir öneme sahip olduğu belirten Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, dünya nüfusunun yarısından fazlasını barındıran kentlerin iklim değişikliğinin hem faili hem de mağduru olduğundan bahsetti ve konuşmasında şunları söyledi:
“Kentlerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençli hale getirilmesi, teknik alt yapılarının güncellenmesi, meteorolojik afetler, sağlık ve ısı adası etkilerine karşı korunması amaçlı eylem ve adaptasyon planlarının hazırlanarak uygulamalara başlanması gerekmektedir. Bu nedenle; Ataşehir Belediyesi olarak yetki alanımızdaki faaliyetlerden kaynaklı emisyonlarımızı azaltmak ve iklim değişikliği etkilerine karşı dirençli hale getirmek stratejik hedeflerimizden biri haline gelmiştir. İmzacısı olduğumuz Başkanlar Sözleşmesi taahhütleri doğrultusunda "Ataşehir Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı" hazırladık. İklim değişikliği ve bunun etkilerine karşı azaltım ve uyum sağlanması kapsamında yürütülmekte olan çalışmaların ikinci aşaması ise iklim değişikliğine uyum konusunda daha dirençli hale gelebilmek amacıyla aşırı hava olaylarından dolayı kentimizi bekleyen riskler, belirlenen risklere karşı alınabilecek önlemler ve çözüm önerilerinin yer aldığı ‘Ataşehir İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı’ hazırlayacağız.”
Çalıştay, Demir Enerji Danışmanlıktan Esra Demir’in “İklim Değişikliğine Uyum” hakkında bilgilendirme sunumu ile devam etti.
60 kişinin katıldığı çalıştayın ikinci oturumunda ise belediyelerin uzman ve yöneticileri ile kentin diğer paydaş grupları bir araya gelerek Ataşehir’in karşı karşıya kaldığı ve gelecek iklim senaryolarında, etkilerinin artmasının beklendiği iklim riskleri olan; aşırı yağış ve taşkın, fırtına ve hortum, soğuk hava dalgası, dolu yağışı, sıcak hava dalgası ve kuraklık, suların kirlenmesi, bulaşıcı hastalıklar gibi konular gündeme getirildi.
Farklı sektörden katılımcılar; Ataşehir’in bu risklerden nasıl etkilendiği, gelecek senaryoları, mekânsal olarak hangi alanların daha az dirençli olduğu, hangi grupların ve sektörlerin kırılganlığının daha fazla olduğu üzerine yaklaşık 3 saat boyunca çözüm önerilerini tartıştılar. Ayrıca bu çalıştay kapsamında bir araya gelen çalışma gruplarının sunduğu görüşlerin, “Ataşehir İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı”nı besleyeceği ve Ataşehir Belediyesi’nin 2030 yılına kadar uygulayacağı eylemleri belirleyeceği dile getirildi.