Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın birlikte organize ettiği 1. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi Ataşehir’de yapıldı.
Sokak Hayvanlarının varolma, saygı görme, bakılma, gözetilme ve korunma haklarının ilk defa bilimsel bir platformda ele alındığı kongrede, konularında uzman kişiler ile yetkili kamu kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından sorunların çözümüne yönelik sunumlar yapıldı.
Sahipsiz sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunların tüm yönleriyle ele alındığı kongreye, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları, Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Arslan, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, Veteriner Hekim Odaları, Haykonfed- Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, HAYTAP- Hayvan Hakları Federasyonu, Veteriner Hekimler Derneği, siyasi partiler, İstanbul Şehir Plancıları Odası, İl Belediyeleri, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Müftülüğü, Kent Konseyleri Birliği, Kent Konseyleri Platformu temsilcileri katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Battal İlgezdi, “Sahipsiz can dostlarımızın yaşadıkları sorunları tüm yönleriyle ele almak, kurumların sorumluluklarını netleştirmek, kurumlar arası işbirliği yaparak çözüme katkı sunmak amacıyla düzenlediğimiz sokak hayvanları refahı kongresi ülkemizde düzenlenen ilk kongre olması açısından önemlidir. Sahipsiz hayvanlar 2004 yılında çıkan hayvanları koruma kanunu ile Belediyelerin sorumluluğuna verilmiştir. Büyük şehirlerde kentleşme süreci ile birlikte yaşam alanları daralan sahipsiz sokak hayvanlarının refah ve sağlık sorunları ile çevre sağlığı ve halk sağlığı sorunları giderek büyümektedir. Bu nedenle hayvan ve insanın uyumlu bir şekilde yaşayacağı ortamların yaratılması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. Bu kongrenin sokakların, hayvanların ve insanların huzur içerisinde yaşayabileceği hale getirilmesi için oluşturulacak projelerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugün burada bulunan bütün kurumlar el ele vererek can dostlarımız için projeler geliştirmeli, yaşanan sorunlara çözüm bulmalıyız. Bu da ancak ilgili kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin planlı, programlı ve eşgüdüm içinde davranmasıyla mümkün olacaktır. Kongrenin ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi ve beraberinde sokaklarımızda daha mutlu hayvanlar görmemize katkı sağlayacağı inancıyla hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kongreye Başkanlık yapan İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, yerel yönetimlerin sokak hayvanları sorununu aslında çok önemsediklerini, tarafların birlikte çalışma konusunda zaman zaman sorun yaşadıklarını, sorunların çözümü için kongre ve bunun gibi etkinliklerin yapılması gerektiğini ifade etti.
“1. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi” kapsamında; “Sokak Hayvanlarının Sorunlarına Farklı Bakış Açıları”, “Avrupa Birliği’ndeki Hayvan Koruma Stratejileri, Ülkemizdeki Sokak Hayvanlarının Durumu ve Popülasyon Kontrolü”, “Hayvan Haklarına Hukuki Yaklaşım ve Uygulamalar”, “Sokak Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulanmasına Yönelik Değerlendirme”, “Sokak Hayvanlarının Hakları, Sorunlarının Çözümü ve Rehabilitasyon Çalışmaları”, “Petshoplarda Satılan Hayvanların Sokak Hayvanları Populasyonuna Etkisi ve Toplum Sağlığı, Barınak ve Geçici Bakım Evi Standartları”, “Yerel Yönetimlerdeki Uygulamalar”, “Sokak Hayvanlarının Toplum Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi”ne yönelik temel konular ele alındı.
Yapılan bu kongre ile yıllardır çözüm bekleyen sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlanması hedefleniyor.
1. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi’ne katılan kurumlar tarafından yapılan sunumlar sonrasında kitapçık halinde kamuoyuyla paylaşılacak.