Azerbaycan, Ermenistan'a savaş ilan etti'

ASKER

'Azerbaycan, Ermenistan'a savaş ilan etti'"Azerbaycan, Ermenistan'a savaş ilan etti." İşte bu cümle dün gece Twitter'da adeta deprem etkisi yaptı.

Türkiye'nin doğusu yine ısınmaya başladı. 2008 yılında Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan savaşın ardından şimdi de Azerbaycan ve Ermenistan arasında sıcak temaslar yaşanmaya başladı.
Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında önceki gün yaşanan silahlı çatışmanın ardından bölgede gerginliğin hala devam ettiği ve ateşkes ihlallerinin yaşandığı bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı basın merkezinden yapılan açıklamaya göre Azerbaycan-Ermenistan cephe hattı boyunca Ermeni güçleri tarafından yoğun ateş açıldığı ve Azerbaycan askerlerinin de karşılık verdiği duyuruldu.

Açıklamada, dünden beri çatışmaların yoğunlaştığı, ancak Azerbaycan ordusunda herhangi bir kayba neden olmadığı belirtildi.

Öte yandan dün gece Twitter'da Azerbaycan'ın Ermenistan'a savaş ilan ettiği ve sınırda büyük çatışmaların yaşandığı iddiası bir anda TToldu. Gece boyunca gelen tweetlerde savaşın boyutu tartışıldı.


GERGİNLİĞİN TEMELİ KARABAĞ

Ermenistan devlet başkanı Sarkisyan daha önce yaptığı bir açıklamada savaşı başlatan tarafın kendileri olmayacağını açıklamıştı. Bu açıklama aslında ordunun savunma önceliğine göre hazırlandığını gösteren bir işaret.

Sarkisyan Azerbaycan'ın savaşa neden olması durumunda ise sadece 1992-1994 yılları arasında yaşananların tekrarlanmayacağını aynı zamanda sorununun temelden çözümü için gerekli adımların atılacağını bildirmişti.

Ermenistan başbakanı Tigran Sarkisyan ise yabancı diplomatların da katılımı ile sorununun barış yoluyla çözülebileceğine inandığını açıklamıştı. Ancak buna rağmen Rusya, ABD ve Fransa tarafından teklif edilen ve Ermenistan'ın da çıkarlarına uygun olan anlaşma Erivan yetkilileri tarafından kabul edilmedi.


Barış planında şu teklifler yer almaktaydı:


1) Dağlık Karabağ'da işgal edilen toprakların Azerbaycan'a geri verilmesi

2) Dağlık Karabağ'a güvenlik ve yönetiminin güvence altına alınması için geçici statünün tanınması.

3) Dağlık Karabağ ile Ermenistan'ı birleştiren koridorun korunması

4) Dağlık Karabağ'ın nihai statüsünün sadece hür irade ile ortaya çıkan karar sonrası hukuki değer kazanması

5) Bölgeye uluslararası barış güçlerinin yerleştirilmesi

6) Topraklarını terk etmek zorunda kalan göçmenlerin tamamının geri dönüşünün sağlanması

Ermenistan tarafı bu teklifin Karabağ'ın Azerbaycan'a geri verileceği anlamına geldiğini öne sürerek anlaşmaya yanaşmıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.