Bu kararlar Amerikan halkından gizleniyor

Amerika

Farklı gerekçelerle kamuoyuna açıklanmayan kararlar arasında casusluk faaliyetlerinden işkenceye, suikastlerden ticaret sırlarına geniş bir yelpaze var.

ABD hükümeti tarafından alınan birçok kararın belgesi ulusal güvenlik nedenlerinden dolayı kamuoyuna açıklanmıyor. Bazıları ise, daha şüpheli nedenlerle gizli tutuluyor. Başkanlar ve diğer hükümet yetkilileri tarafından gizlenen bu belgelerden çoğu utandırıcı veya yasadışı faaliyetleri açığa vuracak raporları engellemek için ulusal güvenlik gerekçesine bağlanıyor.
Demokrat ve Cumhuriyetçi yönetimler tarafından gizlenen bu belgelerin peşine düşen gazeteci David Wallechinsky, belgelerin suikastler, casusluk, işkence, 50 yıllık tarihsel olaylar, ve ticaret müzakereleri gibi farklı başlıkları kapsadığını belirtiyor.


İşte o listeden birkaç örnek:


1. ABD Vatandaşlarına Yönelik Suikast izni

Barack Obama başkan olduktan sonra geleneksel yasal yolları bir kenara bırakarak ihanet veya terörizmle suçlanan Amerikalılar'ı öldürmeye karar verdi. Kurbanlar arasında Yemen'de öldürülen üç Amerikan vatandaşı bulunuyor.

Obama, ABD ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal eden bu kararını 50 sayfalık kararname ile savundu. Başsavcı Eric Holder Amerikan vatandaşı Avlaki'nin öldürülmesini "savaş düşmanı olduğunu ve esir edilemeyeceğini" iddia ederek savundu. Obama yönetimi kararnameyi yayınlamayı reddettiği için yasal gerekçeleri doğrulamak da mümkün olmadı.


2. Yurtseverlik Yasası'nın 215. Maddesine Obama Yorumu

Amerika'nın özellikle Müslüman vatandaşlarına yönelik baskılarını artırmasında dayanak olan Yurtseverlik Yasası, FBI'a herhangi bir somut sebep olmadan, terör şüphesi üzerine ABD'lileri izleme yetkisi veriyor. Ancak Obama yönetiminin bu maddenin yorumunu "genişlettiği", izleme yetkisinin "casusluk ve terörizm şüphesinin ötesine" taşındığı belirtiliyor. Yani Amerikan vatandaşlarının kişisel bilgileri türlü gerekçelerle dosyalanıyor.


3. Bush ve Cheney'in 9/11 Komisyonuna Verdiği İfade

Bush yönetiminin 11 Eylül 2001'de ABD topraklarında gerçekleşen saldırıları araştırmak için oluşturduğu komisyonun raporları ve elde ettikleri belgeler 2004 yılı Ağustos ayında Ulusal Arşivler'e teslim edildi. Ancak 2 Ocak 2009 tarihinde yayınlanması gereken raporun büyük bölümü gizli tutuldu. Bu gizli belgeler arasında Başkan Bush'a Ladin'in saldırı planları hakkında verilen günlük brifingler ile Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin ifadelerinin 30 sayfalık bir özeti de bulunuyor.

Yeminli ifadeyi, görüşmenin kaydedilmesini reddeden Bush ve Cheney'in anlattıklarından tutulan notlar bile gizli tutuluyor.


4. Bush'un İşkence için CIA'yı Yetkilendirmesi

11 Eylül 2001'deki saldırılardan dört gün sonra, ABD Başkanı George W. Bush CIA'ya El Kaide ile mücadele için "gereken ne ise yapma yetkisi" verdi. Hala gizli olan bu belgenin waterboarding (su işkencesi) dahil yasadışı işkence taktiklerini içerdiği daha sonra ortaya çıktı.


5. Kennedy Suikastına İlişkin CIA Belgeleri

ABD Başkanı John F. Kennedy'nin öldürülmesinin üzerinden 49 yıl geçti, ancak henüz Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi (NARA) olaya ilişkin binden fazla belgeyi ısrarla serbest bırakmıyor. Belgelerin yasal açıklanma tarihi 2017, tabii başkan yasağın süresini uzatmaya karar verme yetkisinde.


6. CIA Tarihi'nde Domuzlar Körfezi Fiyaskosu

1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında, CIA tarihçisi Jack B. Pfeiffer, Nisan 1961'de Küba'nın başarısız işgal girişimini ele alan bir çalışma hazırladı. 2005 yılı Ağustos ayında, Ulusal Güvenlik Arşivi Bilgi Özgürlüğü Yasası'na dayanarak, George Washington Üniversitesi bu çalışmaya erişim hakkı istedi. CIA yaklaşık altı yıl sonra bilgileri yayımladı, ancak olayın üzerinden 50 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen "Domuzlar Körfezi Operasyonu CIA İç İncelenmesi" başlıklı 5. cildi serbest bırakmayı reddetti.


7. Afgan Esirler Hakkındaki 700 Sayfalık Rapor

Amerikalı General Douglas Stone, Irak'ta gözaltına alınan ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından tutulan mahkumların çoğunun aslında militan olmadığını tesbit eden raporunun olumlu eleştiriler almasından sonra, Afganistan'daki cezaevlerinde değerlendirme yapmakla görevlendirildi. Bulguları, sonuçları ve önerileri 2009 yılında ABD Merkez Komutanlığı'na sunulan 700 sayfalık raporunda yer aldı. İddialara göre rapor, Afgan mahkumların üçte ikisinin bir tehdit olmadığı tespiti yapmış ve serbest bırakılmaları gerektiği belirtilmişti. Ancak, o rapor bu güne kadar gizli olarak sınıflandırılarak kamuoyuna açıklanmadı. kalır.


8. Guantanamo'nun Kayıp Raporları

2011 yılında, WikiLeaks Guantanamo Körfezi'nde tutulan 765 mahkumların durumlarını anlatan Tutuklu Değerlendirme Notları'nı yayınladı. ABD askeri dosyaları arasında ondört dosya kayıptı. Bunlar arasında en dikkat çekici olan Usame bin Ladin'in korumalarından biri olduğu iddia edilen Abdullah Tabarak, diğeri 15 yaşındaki kardeşi Ömer yıllarca Gitmo'da tutulduktan sonra Kanada'ya iade edilen Abdurahman Khadr'in dosyaları...

Tabarak iddiaya göre, ABD güçlerine yardım için Bin Ladin'in uydu telefonunu kullanmış, Guantanamo'ya gönderildikten kısa bir süre sonra Fas'a iade edilmiş, ve kısa bir süre sonra da serbest bırakılmıştı.

Abdurahman Khadr ise Afganistan'da esir edildiğinde 20 yaşındaydı ve ABD ordusunun onu önce Guantanamo'da ve daha sonra Bosna'da muhbir olarak kullandığını iddia etti. CIA'nın onu Irak'a göndermek istediği, ancak onun reddederek Kanada'ya döndüğü ortaya çıktı


9. Şüphelilerin GPS ile İzlenmesi

FBI'ın şüpheli olduğunu iddia ettiği kişileri izlemek için araçlarına GPS cihazları yerleştirmelerine yönelik kurallar Yargıtay tarafından belirlendi. Ancak FBI'ın, çalışanlarına iki kararname ile bu kuralların "geniş yorumunu" içeren yeni kurallar getirdiği ortaya çıktı.

Bu kararnameler Bilgi Özgürlüğü Yasası gerekçe gösterilerek talep edilmesine rağmen açıklanmadı.


10. Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri


Obama yönetiminin ısrarla gizli tuttuğu belgeler arasında uluslararası ticaret müzakerelerini ilgilendirenler de yer alıyor. 18 yıl önce gündeme gelen ve görüşmeleri 2995 yılında tamamlanan Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (FTAA) belgeleri gizli tutulan ticari dökümanlar arasında ilk sırada. Belgelerin serbest bırakılması için yapılan talepler "ulusal güvenliğe zarar verebileceği" iddiasıyla reddedildi.

amerikaliturk.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.