ABD’de Türkler 1 Nisan’da Sandık Başında

Amerika

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları referandumda 1 Nisan ile 9 Nisan arasında oy kullanabilecek.

 ABD’de Türkler 1 Nisan’da Sandık Başında

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları referandumda 1 Nisan ile 9 Nisan arasında oy kullanabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu'nun hafta başında açıkladığı takvime göre yeni anayasa değişikliği için yapılacak referandumda ABD’de Türkler 1 Nisan ile 9 Nisan arasında oy kullanabilecek.

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını YSK’nın yurt dışı seçmen sorgulama sistemi üzerinden internet yoluyla kontrol edebilecek.

Çarçamba günü açıklanan son YSK kararına göre yurt dışında seçmen olarak kayıtlı bulunmayan Türk vatandaşları da, bağlı bulundukları temsilciliklere 26 Şubat’a kadar şahsen başvurarak kayıt yaptırabilecekler.

Geçen seçimlerde olduğu gibi bu seçimler de iki hafta sonunu içerisine alacak şekilde belirlendi. Oy kullanma işlemi 1 Nisan Cumartesi günü başlayacak.9 Nisan Pazar günü ise sona erecek.

Türkiye’de ise referandum için oylar 16 Nisan Pazar günü kullanılacak. ABD’de Türkler yeni seçim yasasının yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandı.

ABD’de Türkler dördüncü defa sandığa gidiyor
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma süresi 14 gün olarak belirlendi. ABD’de seçmenlerin randevu alması yöntemiyle gerçekleştirilen seçimlere katılım oranı oldukça düşük kaldı.

ABD’deki Türkler, ikinci ve üçüncü kez 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ile 1 Kasım 2015’de tekrarlanan genel seçimlerde iki hafta sonunu kapsayacak ve randevu almadan belirlenen tarih dilimlerinde oylarını kullandı.

7 Haziran 2015 seçimlerinde Amerika geneli için YSK, 90 bin 717 seçmen olduğunu belirtmişti. ABD’de seçmenlerin sadece 17 bin 818’i, yani toplam seçmen sayısının yüzde 19’u oy kullandı.

Tekrarlanan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde, ABD’deki seçmen sayısı 93 bin 329’a yükseldi. İki seçim arasında sadece 2 bin 612 kişi yurtdışı kaydı yaptırdı. 1 Kasım’da kullanılanların sayısı 24 bin 909 kişi oldu. Oy kullanma oranı yüzde 26’sı oy kullandı. Amerika genelinde oy kullanma oranında artış yüzde 6 olarak gerçekleşti.

ABD’ en fazla Türk seçmen New York’ta
Amerika genelinde Türkler yedi ayrı resmi temsilcilikte kurulacak sandıklarda oy kullanacak. Bu temsilcilikler, Washington DC Büyükelçiliği, New York, Boston, Miami, Los Angeles, Chicago, Houston Başkonsoloslukları.

YSK’nın son güncellenmiş bilgilerine göre şu an Amerika genelinde seçmen sayısı toplam 96 bin 455 kişi. New York bölgesinde ise oy kullanacak seçmen sayısı 37 bin 176.

Son oy kullanılan seçimden bu güne kadar Amerika genelinde artan seçmen sayısı toplam 5 bin 708 kişi. New York’ta seçmen sayısı ise 1,486 kişi artmış.

7 Haziran 2015 New York’taki seçmen sayısı 34 bin 772 kullanılan oy sayısı toplam 7 bin 20; yani seçmenin sadece yüzde 20’si oy kullanmış.

1 Kasım 2015 te ise New York’ta seçmen sayısı 35 bin 690 kişi olmuş. 7 Haziran’da ise 10 bin 91 kişi oy kullanmış ve yüzde 28 artış sağlanmış.

Ali Sarıkaya: ‘Tercihiniz ve görüşünüz fark etmez mutlaka oyunuzu kullanın’
Son üç seçimlerin tamamında görev yapan New York seçim gönüllülerinden Ali Sarıkaya, Amerika’da kullanılan açılmamış oy zarflarının torbalar ve kuryelerle birlikte uçakla ABD’den Türkiye’ye taşınması, Ankara Ticaret Odası'nda, diğer yurt dışı oylarıyla birlikte Amerika'da kullanılan oy zarflarının açılmasında müşahitlik gibi bir çok görevi gönüllü olarak üstlenmiş.

Oy kullanmanın demokratik hak olduğunu ifade eden Sarıkaya, referandumda ABD’de Türklerin ‘Hayır’ veya ‘Evet’ yönünde oylarının rengi her ne olursa olsun bu demokratik haklarını mutlaka kullanmaları gerektiğine işaret etti. Ayrıca ihtiyaç duyulması durumunda oy verme alanına gelme imkanı olmayanlar için toplu ulaşım sağlanabileceğini belirtti.

Yurtdışında nasıl ve kimler oy kullanabilir?
Sarıkaya, ABD’de yapılacak oy kullanma işlemleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “YSK’nın seçmen kütüğünde adresiniz yurtdışındaysa kullanabiliyorsunuz. Yurtdışında nerede kayıtlı olursanız olun seçim döneminde en yakın başkonsolosluğa giderek oyunuzu kullanabiliyorsunuz. Yani size Almanya’dan gelen bir dostunuz varsa o dahi New York’ta oy kullanabilecek. Bütün Yurtdışı bir tek seçim bölgesi olarak ele alındı. YSK’nın seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı daha önce oy kullanmış dahi olsanız bile web sitesinden (secmen.ysk.gov.tr) kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kayıt çıkmazsa yine aynı kağıtlarda belirtilen işlemleri yaparak kayıt yenilemeniz söz konusudur. Eğer seçmen kütüğüne Türkiye’de kayıtlıysanız yurtdışında oy kullanamazsınız .Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlıysanız ve bulunduğunuz bölgedeki seçim zamanı Türkiye’ye gidecekseniz, oy verme işlemi 27 Mart tarihinden itibaren gümrük kapılarında yapabilirsiniz“ dedi

Oylar ABD’den Türkiye’ye 10 Nisan'da gönderilecek
Sarıkaya, “Eğer yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlıysanız, son seçimden buyana Türkiye’ye gidip herhangi bir resmi daire de bir işlem yapmışsanız bazen otomatik olarak kaydınızı Türkiye’ye alıyorlar. Başkonsolosluğa itiraz dilekçesi verebilirsiniz. Yurtdışında verilen hiç bir oy zarfından çıkartılıp sayılmıyor, sadece zarf sayılıyor. Dokuz gün boyunca vereceğiniz oylar temsilciliklerde saklanacak. Bu odalar iki siyasi parti seçim kurul üyesinin ve kurul başkanı Başkonsolosunda ayrı ayrı 3, toplamda 4 kilitle kilitlenen bir odadır. Kullanacağınız oylar büyük olasılıkla seçimin son gününden hemen sonraki gün THY’nin gece uçağı ile gidecek. Partiler isterse bir gözlemci oylara eşlik edebilecek. Oylar uçağın en arkasında özel olarak ayrılmış ve kesinlikle yolcu alınmayan bir bölge oluşturarak, gözetimimizde mühürlenmiş oy torbaları yolcu koltuğuna kemerle bağlanarak Türkiye’ye gidiyor. İstanbul Atatürk havaalanında büyük yurtdışı seçim kuruluna teslim edilecek” diye konuştu

Oylar asla çalınmıyor
ABD’de Türk vatandaşlarından gelen en fazla sorunun, oyların çalınıp çalınmadığı olduğunu vurgulayan Sarıkaya, “Ben New York sorumlusu olarak net olarak söylüyorum ki burada verdiğiniz oylar çok sağlam ve neyse o çıkar” ifadelerini kullandı.

Sarıkaya, Türkiye’de darbe girişiminden dolayı bir çok kişinin arandığını, haklarında tutuklama kararları olduğunu; ancak bu durumda olan kişilerin oy kullanmanıza engel olabilecek hiçbir şeyin olmadığını vurguladı.

Sarıkaya, “Eğer asker veya halihazırda hapislerde tutuklu değilseniz. Siz bu ülkede yasal olmasanız da, Türkiye’de asker kacağı da olsanız, Büyükelçilikler ve Başkonsoloslukların tutuklama yetkisi kesinlikle yok. Sadece Yurtdışı seçmeni olmanız yeterlidir. Oyunuzu gidin kullanın. Hiç bir engel yok” dedi.

ABD’de Türkler Nerelerde oy kullanabilecek?
Amerika’da Washington Büyükelçiliğimizin yanısıra, NewYork, Boston, Houston, Los Angeles ve Chicago Başkonsolosluklarımızda sandık kurulması öngörülmektedir.
 
 
Amerika’daki Türklerin oy kullanmaları için uyarılarınız neler? 
Konsolosluklardan mutlaka adres beyanında bulunsunlar. Eğer konsolosluklara gidemeyeceklerse adres beyanını posta yoluyla yapmaları da mümkün. Vatandaşlarımız yurt dışı seçmen listelerinde yer alıp almadıklarını YSK’nın internet sitesinden kontrol edebilirler. Ama mutlaka çok önceden bunu yaptırsınlar.
 
Elektronik oy kullanılıyormu ?
Yurtdışı seçmenlerin oy kullanma şekline YSK tarafından karar verilmekte olup, çalışmalar da onlar tarafından yürütülmekte.
 
Mektupla oy kullanmak mümkünmü?
Onu da Anayasa Mahkemesi kararla bozmuştu. Bu yüzden bu aşamada öngörülmüyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.