Amerika'ya Mimar Sinan Tarzı camii Yapılıyor

Mimar Sinan'ın tarzını yansıtan görkemli cami, ABD'deki ilk Türk-İslam Kültür Merkeziolmaya aday.

Amerika'ya Mimar Sinan Tarzı camii Yapılıyor
Amerika'ya Mimar Sinan Tarzı camii Yapılıyor

Mimar Sinan'ın tarzını yansıtan görkemli cami, ABD'deki ilk Türk-İslam Kültür Merkeziolmaya aday.
 
Görkemli camisi, Türk evleri, İslam eserlerimüzesi, Osmanlı çeşmeleri ve Türk hamamıyla ABD’deki ilk kapsamlı Türk-İslam kültürmerkezinin inşaat alanı, Başbakan Erdoğan’ınziyareti için hazırlanıyor.

MİMAR SİNAN'IN TARZINI YANSITACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretetmesi beklenen ve ABD’nin başkentiWashington yakınlarındaki Maryland eyaletinde inşaatına başlanan Türk AmerikanToplum Merkezi, Mimar Sinan’ın tarzınıyansıtan görkemli camisi, misafirhanesi, sporve kültür merkezi, geleneksel Türk evleri, İslameserleri müzesi, Osmanlı tarzı çeşmeleri veTürk hamamı gibi yapılarıyla ABD’deki ilkTürk-İslam kültür merkezi olmaya aday.


DİYANET DESTEĞİ

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Yaşar Çolak, “Böylesine, bir kampüs içinde tüm bu yapıların bulunduğu geniş çaplı bir proje Amerika’da değil,dünyada da bir ilk. İnşallah tamamladığımızda bu, aynı zamanda örnek de teşkil edecek” dedi.Başbakan Erdoğan’ın bu hafta yapacağı ABD temasları sırasında, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisiniyansıtacak cami ile birçok kültürel tesisin yer alacağı Türk Amerikan Toplum Merkezi’nin inşaatınıda ziyaret etmesi bekleniyor. Dr. Çolak, Diyanet İşleri Başkanlığının destek verdiği bu merkezin 60 dönümlük arazi üzerine yapıldığını söyledi. Arazinin 1993 yılında alınmasına rağmen projesinin 2008’de oluşturulduğunu ve 2011 yılının Eylül ayında inşaata başlandığını belirten Çolak, gelecekEylül’de bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

DÜNYADA YOK

Çolak, bunun sadece bir cami inşaatı olmayıp, spor ve kültür merkezi, misafirhane, yaşlılarbakımevi, geleneksel Türk evleri, kütüphane, sergi salonu, araştırma merkezi, İslam eserlerimüzesi, Osmanlı tarzı çeşmeleri ve Türk hamamı gibi birçok unsuruyla “İslam dinini ve estetiğini Amerikalılara en güzel ve doğru şekilde tanıtmayı hedefleyen” dev bir proje olduğunu belirterek, “Böylesine kapsamlı bir proje sadece Amerika’da değil, dünyada da bir ilk. Yani böyle kampüsiçerisinde tüm bu yapıların bulunduğu böyle geniş çaplı proje dünyada yok. İnşallahtamamladığımızda bu aynı zamanda örnek de teşkil edecektir” dedi.

ALTIN VARAKLI CEMAAT BİNASI


Çolak, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtacak caminin Mimar Sinan’ın eserlerinden esinlenerek hazırlandığını söyledi. Bu kapsamda, caminin sedef işlemeli kapıları, minberi, mihrabı ve mermerkolon süslemeleri gibi özel işçilik isteyen parçalarının Türkiye’de hazırlatıldığını anlatan Çolak, “Burası bizim adeta sergi salonumuz olacak. Bu nedenle her şey özenle tasarlanmaktadır” dedi.Altın varaklarla süslenerek inşa edilecek Cemaat Binası’nda Türk lokantası açılacağını, KültürMerkezi binasının konferanslardan sergilere birçok faaliyete olanak sağlayacağını dile getiren Çolak, 10 adet geleneksel Türk evi yapmayı ve “Ottoman Cafe” açmayı da planladıklarınıkaydetti.

www.amerikaliturk.com



Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2013, 00:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER