Almanya'da Türkiye Haftaları Sonbaharda Başlayacak

Türk-Alman ortak Bilim Yılı kapsamında Kiel’den Karlsruhe’ye ve Köln’den Berlin’e kadar tüm Almanya genelinde "Türkiye Haftaları" düzenlenecektir

Almanya'da Türkiye Haftaları Sonbaharda Başlayacak
Almanya'da Türkiye Haftaları Sonbaharda Başlayacak

Türk-Alman ortak Bilim Yılı kapsamında Kiel’den Karlsruhe’ye ve Köln’den Berlin’e kadar tüm Almanya genelinde Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) teşviki ve Yükseköğretim Kurumları Rektörleri Konferansı (HRK)’nın koordinasyonu ile düzenlenen "Türkiye Haftaları" nda seçilmiş olan 15 yükseköğretim kurumu değişim programından ortak araştırma projesine kadar olmak üzere Türkiye ile gerçekleştirdikleri işbirliği faaliyetlerini tanıtacaklar.

HRK Üye Kurumları’na Türkiye Haftalarına  katılım için tekliflerini sunmaları için Nisan sonuna kadar verilen müddetin sona ermesiyle birlikte 15 Yükseköğretim Kurumu’nun tasarımı beğenilerek Türkiye Haftalarını gerçekleştirmek üzere her birine BMBF tarafından 10.000 avro tutarına kadar varan bir destek sağlanmıştır. Bu, doğru bir yatırımdır; çünkü Türkiye Haftaları hem bilgilendirici hem eğlendirici olan programları ile Türk ve Alman yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğinin büyük potansiyeline dikkati çekerek bu işbirliğinin genişletilmesine katkıda bulunacaklardır. 2014 Ekim-Aralık aylarında (aşağıda sıralanan) farklı tarihlerde düzenlenecek olan Türkiye Haftaları özellikle öğrencilere ve genç bilim insanlarına ama aynı zamanda ilgili geniş çevrelere de hitap etmektedirler.
Tam Program

Öngörülen programlara bir bakışta hemen anlıyorsunuz: Türkiye Haftaları Türk-Alman Bilim Yılı’nın kesinlikle gözde etkinlikleri arasında olacak ve Yılın konu çeşitliliğini yansıtacaklar. Sergiler, sunumlar, çalıştaylar ya da paneller olsun, bunların hepsi Türk-Alman işbirliği alanlarının güncel konularını ve sözkonusu yükseköğretim kurumunda görülen öğrenim dalları ile araştırma projelerini ele alıyorlar. Türkiye’deki ortaklık kurulmuş olan üniversitelerden gelecek çok sayıda konuk beklenilmektedir. Çoğu kez siyaset ve ekonomiden ve Türk-Alman birliklerinden temsilciler de üniversitelerin faaliyetlerine katılıyorlar. Şimdiden görülen odur ki, Türkiye Haftaları Türk-Alman topluluğunu ilgili yükseköğretim kurumu kapsamının çok ötesinde de bir araya getirecektir.

Bilim Yılı’nda da olduğu gibi Türkiye Haftalarında toplumsal açıdan önem taşıyan hususlara büyük bir yer ayrılıyor: Göç ve uyum, basın özgürlüğü, toplumsal cinsiyet kültürü, gençlik çalışmaları, psikososyal sağlık, bunlardan sadece bazılarıdır. Diğer bir önemli program noktası Türkiye’de öğrenim görme veya araştırma yapmak için sağlanan teşvik imkanları ile bir süre Türkiye’de yaşamış olan öğrencilerin ya da bilim insanlarının deneyimleri üzerine yazdıkları raporlar olmaktadır. Yükseköğrenim, araştırma ve yükseköğretim kurumlarına özel işbirliklerinin yanısıra elbette kültürel hususlar üzerine de yoğunlaşılacaktır. Bunlar Türkçe’ye kısa bir giriş sunan kurslar, kantinde özel Türk yemeklerinin çıkması, okumalar, filmler ya da Noel pazarını gezmek gibi etkinliklerdir. 

2014 Sonbahar aylarında Almanya'da Türkiye Haftaları düzenleyen yükseköğretim kurumları:

    Berlin Alice Salomon Yükseköğretim Kurumu (20-23 Ekim)
    Berlin Humboldt-Üniversitesi (06-17 Ekim)
    Berlin Teknik Üniversitesi (11 Aralık)
    Bochum Ruhr- Üniversitesi (27-31 Ekim)
    Bremen Üniversitesi (10-15 Kasım)
    Gießen Justus-Liebig- Üniversitesi (28-31 Ekim)
    Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (10-12 Aralık)
    Kiel Branş Yüksek Okulu (17-21 Kasım)
    Köln Üniversitesi (07-14 Kasım)
    Landshut Üniversitesi (24-26 Kasım)
    Mannheim Üniversitesi (22-23 Eylül)
    Philipps- Üniversitesi Marburg (24-28 Kasım)
    Paderborn Üniversitesi (08-11 Aralık)
    Potsdam Üniversitesi (06 – 12 Kasım)
    Jade Yükseköğretim Kurumu Wilhelmshaven/Oldenburg/Elsfleth (17-20 Kasım)


Türkei-Wochen starten im Herbst

Von Kiel bis Karlsruhe, von Köln bis Berlin: In ganz Deutschland finden im Rahmen des gemeinsamen Wissenschaftsjahres die "Türkei-Wochen" statt, gefördert vom Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) und koordiniert durch die Hochschulrektorenkonferenz (HRK). 15 ausgewählte Hochschulen stellen während ihrer Türkei-Woche ihre Kooperation mit der Türkei vor, vom Austauschprogramm bis zum gemeinsamen Forschungsprojekt.

is Ende April hatten HRK-Mitgliedshochschulen Gelegenheit, ihre Vorschläge für die Teilnahme an den Türkei-Wochen (siehe Ausschreibung) einzureichen. 15 Hochschulen überzeugten mit ihrem Konzept und werden nun seitens des BMBF mit jeweils bis zu 10.000 Euro bei der Ausrichtung ihrer Türkei-Wochen unterstützt. Aus gutem Grund: Durch ihr ebenso informatives wie unterhaltsames Programm machen die Türkei-Wochen auf das große Potenzial der deutsch-türkischen Hochschulkooperation aufmerksam und tragen so zu deren Ausbau bei. Die Türkei-Wochen finden zu unterschiedlichen Terminen zwischen Oktober und Dezember 2014 statt und richten sich insbesondere an Studierende und junge Wissenschaftler, aber auch an die breite Öffentlichkeit.
Volles Programm

Ein Blick in die vorläufigen Programme verrät: Die Türkei-Wochen sind sicher ein Highlight des Deutsch-Türkischen Wissenschaftsjahres und spiegeln dessen Themenvielfalt wider. Ausstellungen, Vorträge, Workshops oder Podiumsdiskussionen drehen sich um aktuelle Themen der deutsch-türkischen Zusammenarbeit, um Studiengänge und Forschungsprojekte der jeweiligen Hochschule. Zahlreiche Gäste von den Partner-Universitäten aus der Türkei werden erwartet. Auch Vertreter aus Politik und Wirtschaft sowie von deutsch-türkischen Vereinigungen sind oftmals in die Aktivitäten der Hochschulen eingebunden. Schon jetzt zeichnet sich ab: Die Türkei-Wochen bringen die deutsch-türkische Community zusammen, weit über die jeweiligen Hochschulen hinaus.

Wie auch im Wissenschaftsjahr selbst, nehmen gesellschaftsrelevante Aspekte bei den Türkei-Wochen großen Raum ein: Migration und Integration, Pressefreiheit, Genderkulturen, Jugendarbeit, Psychosoziale Gesundheit, um nur einige zu nennen. Ein weiterer wichtiger Programmpunkt sind Fördermöglichkeiten von Studien- oder Forschungsaufenthalten in der Türkei sowie Erfahrungsberichte von Studierenden oder Wissenschaftlern, die eine Zeitlang in der Türkei gelebt haben. Neben den Themen Studium, Forschung und hochschulspezifischen Kooperationen stehen selbstverständlich auch kulturelle Aspekte im Fokus – seien es Schnupperkurse in Türkisch, türkische Spezialitäten in der Mensa, Lesungen, Filme oder auch ein Besuch des Weihnachtsmarktes.


Folgende Hochschulen veranstalten im Herbst 2014 Türkei-Wochen:


Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER