Almanya'da Türk Kökenli Siyasetçiler Artıyor

Almanya’da Türkiye kökenli siyasetçilerin sayısı son yıllarda çok belirgin bir şekilde artmaya başladı.

Almanya'da Türk Kökenli Siyasetçiler Artıyor
Almanya'da Türk Kökenli Siyasetçiler Artıyor

Almanya’da Türkiye kökenli siyasetçilerin sayısı son yıllarda çok belirgin bir şekilde artmaya başladı.

Önümüzdeki sonbaharda yeniden seçilecek federal mecliste farklı partilerden beş Türkiye kökenli milletvekili bulunuyor.

Partiler genel seçim için şimdiden ilan ettikleri aday listelerinde birçok Türkiye kökenliyi ön sıralara yerleştirerek Eylül sonrası oluşacak yeni mecliste bu sayısın daha da artacağı sinyalini veriyor. Eyalet meclislerindeki Türkiye kökenlilerin sayısı ise 36.

Milletvekili konumunda olanların ötesinde siyaset dünyasında söz sahibi olan pozisyonlardaki, yani örneğin partilerin idarelerindeki Türkiye kökenli siyasetçilerin sayısında da gözler görülür bir artış söz konusu. Cem Özdemir yıllardır Yeşiller'in Eşbaşkanı konumunda. Sosyal Demokrat Parti SPD’nin son kurultayında Aydan Özoğuz genel başkan yardımcılığına atandı. Özoğuz’un bu göreve gelmesi ile 2013 seçimleri sonrasında federal hükümette bakanlık yolunun açıldığı yorumu yapılıyor.

Bundan kısa bir süre öncesine kadar Almanya'nın bir göç ülkesi olmadığını savunan, ancak son üç yılda bu politikalarını radikal bir şekilde değiştirerek özellikle Türkiye kökenli seçmene göz kırpan Hristiyan Demokrat CDU’nun son kurultayında ise Aşağı Saksonya Eyaleti eski Sosyal, Kadın, Aile ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, Kuzey Ren Westfalya Eyalet Parlamentosu milletvekili Serap Güler ve Berlin Sağlık Müsteşarı Emine Demirbüken partinin en önemli organı olan 26 kişilik yönetim kuruluna girdi.

Yeşiller Partisi'nden Bilkay Öney Baden Württenberg eyaletinde Uyum Bakanlığı’nı sürdürüyor. Başkent Berlin'de ise Dilek Kolat Çalışma, Sosyal İşler ve Uyum Bakanı görevinde. Gümüşhane Kelkit’te 1967 yılında doğan Dilek Kolat, aile birleşimi çerçevesinde üç yaşında Berlin'e gelmiş ve o zamandan bu yana burada yaşıyor.

Dilek Kolat, Türkiye kökenli kadın bir siyasetçi olarak önyargılara karşı mücadele vermek zorunda olduğunu, bunu yaparken Türkiye kökenli genç kızların benzer sorunlar yaşamamaları için kabuklarını kırarak ileride başarılı olabilmelerine öncelik verdiğini belirtiyor.
 
Berlin Teknik Üniversitesi'nde iktisat matematiği öğrenimi gören ve Berlin Parlamentosu'nda Sosyal Demokrat SPD milletvekili olan Dilek Kolat, kendi başarısını kadın-erkek eşitliği kapsamında değerlendiriyor.

Türkiye'nin cinsler arası eşitlik konusunda büyük eksiklikleri olduğunu savunan Kolat, Almanya'nın da hala bu sorunu tam anlamıyla çözemediğini söylüyor.
 
1,5 yıldır Çalışma, Sosyal İşler ve Uyum Bakanı olan Dilek Kolat bu sürede kadınlara yönelik şiddet konusunda da Alman kamuoyunda yankı bulan girişimlere imza attı ve nitekim şiddete maruz kalan kadınlara yönelik 50 dilde servis veren bir acil çağrı merkezini devreye soktu.

Alman medyasında çıkan analizlerde Dilek Kolat, şu anda eyalet başbakanlığı yapan Klaus Wowereit sonrasında onun koltuğuna oturmaya en yakın isim olarak tanımlanıyor. Wowereit 2016 yılında görevini bırakacağını açıklamıştı. Türkiye'de politikada kadınların varlığı maalesef 'mumla aranırken', Almanya'da  Dilek Kolat ve diğer Türkiye kökenli kadın siyasetçiler eşitlik merdiveninde her geçen gün biraz daha yükseliyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2013, 22:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER