Almanya'da Mülteciler Zirvesi
Akdeniz’de yaşanan insani trajediler, son haftalarda binlerce kaçak göçmenin yaşamını yitirmesi ve Almanya'ya iltica başvurularının adeta zirve yapmasından sonra Berlin’de mülteci politikaları ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Ülkede mültecilerin barınmayla ilgili problemlerine paralel olarak, yaşadıkları ya da yerleştirilmeleri planlanan yurtların kundaklanması ve sokakta ırkçı saldırılar siyaseti harekete geçmeye zorlayan gelişmelerin diğer noktaları oldu.
Geçen sonbahar aylarından bu yana planlanan ‘Mülteci Zirvesi’ sonunda bugün yapılabildi. Federal Başbakanlık’ta düzenlenen toplantıya Başbakan Angela Merkel'le birlikte, Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier’in yanı sıra eyalet yönetimlerinden yetkililer katıldı.
Eyalet başbakanları bundan kısa bir süre önce federal hükümeti, mülteciler konusunda eyaletlere daha fazla para ve personel yardımı yapmaya çağırmıştı. Bu nedenle zirvede, mülteci akımının artışıyla ortaya çıkan acil problemlerin çözümü için öneriler en önemli konu olarak ele alındı.
Federal Göç ve Mülteci Dairesi bu yıl Almanya’ya iltica için 250 bin kişinin geleceğini tahmin ediyor. Böylece geçen yıla göre mülteci sayısının yüzde 50 oranında artacağı belirtiliyor. Başka uzmanlar ise yılın ilk üç ayındaki rakamlardan yola çıkarak, ayrıca Suriye ve Irak’taki çatışmalar nedeniyle ve Balkan ülkelerinden gelen Romanlar’la diğer ekonomik mültecilerin sayısının artmasıyla birlikte bu sayının 500 bine kadar çıkabileceğini söylüyor.
Federal hükümet zirve öncesinde mültecilere barınma, eğitim ve sağlık gibi hizmetlerin sunulabilmesi için 2017 yılına kadar toplam 1 milyar Euro ek bütçe ayrıldığını açıklamıştı. Artan mülteci sayısına ve eyaletlerin ihtiyaçlarına paralel, mali destekte artışa gidilmesinin mümkün olduğunu bildiren Merkel, personel sıkıntısı yaşayan Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin desteklenerek, daha hızlı çalışmasının sağlanmasının kararlaştırıldığı da açıkladı. Buna göre personel sıkıntısı yaşayan ve iltica başvuruları konusunda karar veren kurum olan Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin kadrosuna 2200 kişilik ek kadro açılacak. Almanya’da iltica başvurusunun karara bağlanması eleman eksikliği nedeniyle ortalama yedi ay sürüyor.
Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Gökay Sofuoğlu Federal hükümetin konuyla ilgili kadroyu artırma kararının doğru olduğunu, ancak Alman kamuoyunun bazı kesimlerinde mültecilere karşı tavırların önüne geçilmesi konusunda da daha kararlı adımların atılması gerektiğini savunuyor.
Öte yandan Almanya mültecilerin alımı ve barındırılmasında Avrupa Birliği genelinde geçerli olacak bir düzenlemeye gidilmesini talep ediyor. 2014’te son verilen ‘Mare Nostrum’ yardım misyonunun da yeniden canlandırılmasını öneren Berlin, hafta başında Akdeniz’de kaçak mültecilere yönelik arama kurtarma çalışmalarında görev alması planlanan iki savaş gemisinin Girit Adası’na doğru yola çıktığını duyurmuştu. Alman ordusunun verdiği bilgilere göre söz konusu gemiler son olarak ‘Atalanta misyonu’ çerçevesinde Afrika Boynuzu’nda Somalili korsanlarla mücadelede görevlendirilmişti.
Kaynak/amerikaninsesi.com
Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2015, 18:20
Almanya'da Mülteciler Zirvesi
Almanya'ya iltica başvurularının adeta zirve yapmasından sonra Berlin’de mülteci politikaları ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
YORUM EKLE
1
“ENGELLİLER ÜMRANİYE MEYDANI’NDA BULUŞUYOR!”
2
AK PARTİ Yeni Türkiye Digital Ofisi
3
Dünya Göçmen Kuşlar Günü
4
Rusya Zafer Günü'nün 70. yıl dönümünü kutluyor
5
İstanbul'un 19 ilçesinde elektrik kesilecek
6
Facebook'tan devrim gibi karar
7
İbrahimovic Galatasaray'a mı Geliyor
8
Dünya Ordularının Tercih Ettiği Bilgisayar
9
Ataşehir'da Elektrik Kesintisi
10
Akreditif (Letter of Credit)
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler