Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, altı Alman milletvekilinden oluşan heyetin çarşamba günü İncirlik Askeri Üssü'ne geleceği açıklandı.
Buna göre Alman Federal Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve eşlik eden milletvekilleri yarın Berlin’den Ankara’ya uçarak, burada TBMM'deki savunma komisyonu üyeleriyle bir görüşme yapacak.
Federal Meclis’teki dört siyasi partiden milletvekillerinin üyesi olduğu heyet Çarşamba günü İncirlik üssüne giderek, üstte konuşlanan Alman askeri ile bir araya gelecek. Heyet, Türk ve Amerikan askeri yetkilileri ile de görüşme gerçekleştirdikten sonra Berlin’e geri dönecek.
İncirlik’te halen yaklaşık 300 Alman askeri terör örgütü IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlara katılmak amacıyla görev yapıyor. Almanya Savunma Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamada, söz konusu ziyaretin Alman askerlerinin dış ülkelerdeki misyonları çerçevesindeki ‘rutin bir ziyaret’ olacağını duyurmuştu. Berlin’deki diplomatik çevreler, ziyaretin gerçekleşmesi ile aylardır Almanya ile Türkiye arasında süren diplomatik gerilimin sona ereceğinden yola çıkıyor.
Alman Parlamentosu Bundestag, 2 Haziran tarihinde 1915’te Osmanlı topraklarında yaşanan olayları ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanıyınca iki ülke arasında ilişkiler gerilmişti. Bu çerçevede, Alman hükümetinden Federal Meclis'in kararıyla arasına mesafe koymasını talep eden Türkiye, Alman milletvekillerinin İncirlik'i ziyaret etme talebini bir kaç kez reddetti.
Krizin doruk noktasında Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik'e girişine izin vermemesi durumunda Alman birliklerinin İncirlik'ten çekileceği tehdidinde bulundu. Ardından Federal hükümet Eylül başında Federal Meclis'in 1915 olaylarına ilişkin aldığı kararın bağlayıcı nitelikte olmadığını açıkladı ve İncirlik ziyaretinin gerçekleşebileceğine dair hükümetinin beklentisini dile getirdi.
Bu gelişmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ziyaret izniyle ilgili olarak ‘Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin verebileceklerini’ söylemişti. İncirlik krizinin aşılmasından sonra, Ankara’nın, Berlin Büyükelçiliği’ne atanan Ali Kemal Aydın’ın yeni görevine başlamasına önümüzdeki günlerde yeşil ışık yakacağından yola çıkılıyor. Ermeni soykırımı oylamasının ardından yaşanan gerilimde o dönemdeki Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu Ankara’ya çağrıldı ve kısa bir süre önce de merkeze atandı.