YASAL HAKLARINIZ…

YASAL HAKLARINIZ…

Merhaba sevgili okurlarım;  özellikle çalışan kardeşlerimizin sıkça başına gelen mağdur oldukları konulardan bahsedeceğiz. Maalesef ülkemizde çalıştıkları iş yeri tarafından SGK primlerinin yatırılmadığını birçok kişi emekli olacağı sırada öğrenmektedir. Bu sebeple benim tavsiyem bütün çalışanların belli aralıklarla internetten SGK Sorgulama kısmına tıklayarak T.C. Kimlik Numarası ile sigorta primlerinin tam ve doğru yatırıldığına bakmaları, bu imkanı olmayanların SGK Bölge Müdürlüğünden zaman zaman öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Prim hiç yatırılmamış veya eksik yatırılması halinde iş vereni ikaz ediniz. Çünkü birçok kişi olmak için SGK’ ya müracaat etmekte ve primlerinin ödenmediğini görünce, emekli olamamakta ve hüsrana uğramaktadır.

İş veren ikazınıza rağmen primleri tamamlamıyorsa eksik yatırmışsa 5 yıl içinde dava açma hakkınız vardır. 5 yıllık süre hak düşürücü süredir. Yani geriye dönük 5 yıl içinde (bazı özel durumlarda 10 yıl) dava açarak iş verene bu primlerinizi ödetebilirsiniz.

Yine hepimizin bildiği gibi işçinin işten İş Kanununda belirtilen haklı sebeplerle ayrılması halinde kıdem tazminatı, ihbar tazminatı almaya hakkı vardır. Kıdem tazminatı hesabı şöyle yapılmaktadır; işçinin 1 yıllık brüt ücreti yani maaş ve tüm sosyal haklar kıdem tazminatında göz önünde tutulur. Kıdem tazminatı davası açabilmek için 10 yıllık zaman aşımına tabidir. Buna göre 1 yıllık işçinin kıdem tazminatı tutarı işçinin 1 aylık brüt maaşı ve eklerine eşittir.

Özellikle ülkemizde küçük çaplı işletmede çalışanlar yukarıda bahsettiğimiz konularda zarara uğramaktadırlar. Ayrıca bazı iş yerlerinde taşeron işçi uygulaması vardır. Bunlar sendikalaşamazlar ve yasal haklarını da kullanamazlar. Kıdem tazminatı ile ilgili fona devretme çalışmaları vardır. Burada kıdem tazminatı ortalama yarı yarıya azalmaktadır. En az 15 yıl dolmadan da alabilme imkanları da yoktur. Kıdem tazminatı işçinin güvencesidir dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde de kıdem tazminatı vardır. Kıdem tazminatı  devam etmeli fona devredilmemelidir. Zira bu fonlardan işçinin yarıya düşürülen hakkını alıp alamayacağı da meçhuldür.

                 Daha iyi bir Türkiye ve Avrupa standartlarında sosyal haklar ve çalışma ortamlarına yaşam güvencesine sahip olabilmemiz temennisiyle; tam bağımsız bir ülkede yaşayabilme hukukun eşit uygulandığı, haksızlığın olmadığı, aydınlık bir Türkiye’ de buluşmak dileğiyle

İYİDEN, GÜZELDEN, DOĞRUDAN YANA OLAN HERKEZİN YAŞAMINDA MUTLULUK VE BAŞARILAR DİLERİM.

BİZE SORUN BİZE YAZIN CEVAPLAYALIM.    
      
GSM: 0542 453 70 60    

YORUM EKLE

banner110

banner109