Chp'li Öğüt maden işçilerinin sendikalaşma oranlarını sordu

Soma'da 301 madenciye mezar olan facianın ardından gündemde yanıt bekleyen pek çok soru var.

Chp'li Öğüt maden işçilerinin sendikalaşma oranlarını sordu

 Soma'da 301 madenciye mezar olan facianın ardından gündemde yanıt bekleyen pek çok soru var. Bunlardan biri de hayata kalmayı başaran madencilerin açıklamalarıyla ortaya çıkan sendikalaşma oran ve usullerine ilişkin...

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de bir önerge hazırlayarak kamuoyunda merak edilenleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu. Türkiye'de kaç maden işçisi bulunduğunu ve kaçının sendika üyeliği olduğunu soran Öğüt, "Sendikalı maden işçileri üyelik sayıları itibariyle hangi sendikalara üyedir?" diye sordu.

Öğüt ayrıca, Soma'daki facia ile gündeme gelen “Dayıbaşı" sistemini de gündeme getirdi; işçilerin kadrolarının Soma Holding’te gözüktüğünü ancak fiiliyatta ara işverenlerin prim usulü çalışan dayıbaşları olduğunun ortaya çıktığını belirterek sendikalı yerlerde  bu sistemin işlemesinin yasal olup olmadığını, yasal ise dayıbaşlarının gerekli kontrolleri yapıp yapmadığını sordu. 

" MADENE ZORUNLU GİREN 301 KARDEŞİMİZİN ÖLÜMÜ KAZA DEĞİL, CİNAYETTİR"

CHP'li Öğüt, Soma faciasına Genel Kurul'da yaptığı konuşmada da değindi. "Çiftçilikten karnını doyuramadığı için madene zorunlu giren 301 kardeşimizin ölümü kaza değil, cinayettir" diyen Öğüt, 12 Eylül öncesinde MADEN-İŞ'in bir kaza sonucunda çıkarmış olduğu afişte de yer alan Pablo Neruda'nın Buğdayın Türküsü adlı şiirini okudu.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 20:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109