Ezber bozuldu: Tuzdan uzak durmayın

Maltepe Belediyesi tarafından Metabolik Sendrom Derneği çalışanları ve muhtarlara teşekkür belgesi verildi.

Ezber bozuldu: Tuzdan uzak durmayın
Ezber bozuldu: Tuzdan uzak durmayın

Maltepe Belediyesi tarafından Metabolik Sendrom Derneği çalışanları ve muhtarlara teşekkür belgesi verildi.

Metabolik Sendrom Derneği’nin Maltepe Belediyesi ile yürütmüş olduğu çalışma kapsamında, metabolik rahatsızlıkları bulunan kişilerin belirli periyotlarla kontrol edildiği araştırma projesine (PURE) desteklerinden ötürü çalışma ekibine ve üç mahalle muhtarına teşekkür belgesi takdim edildi. Ayrıca törende Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ünver'e iletilmek üzere Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Gülten Tozanlı'ya desteklerinden ötürü teşekkür belgesi verildi. Plaket sunumu nedeniyle gerçekleştirilen törende konuşan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Gülten Tozanlı, “Maltepelinin her anlamda, sağlıkta, hastalıkta yanında olacağız” dedi.

ÇALIŞMAYA KATILANLARA TANSİYON ALETİ

Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında Metabolik Sendrom Derneği’nin Maltepe Belediyesi ile yürütmüş olduğu, İstanbul’da yalnız Maltepe ve Şile’de uygulanan ve toplamda 350 hastaya bakılan projeye desteklerinden ötürü, projede emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi. Bu kapsamda Maltepe Belediyesi tarafından verilen teşekkür belgelerini, Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Möröy, Altayçeşme Mahallesi Muhtarı Hanife Arzu Toker ve Gülensu Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Yıldız ile projede emeği geçen Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve PURE Study Türkiye Sağlık Çalışması Ulusal KoordinatörüDr. Aytekin Oğuz,  Metabolik Sendrom Derneği ve PURE Study Türkiye Sağlık Çalışması Saha Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Burcu Tümerden Çalık ve Metabolik Sendrom Derneği ve PURE Study Türkiye Sağlık Çalışması Merkez Ofis Sorumlusu Saliha Şahin, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Gülten Tozanlı’nın elinden aldılar. Öte yandan çalışmada 9 yılını tamamlayan Çınar Mahallesi sakinlerinden 69 yaşındaki Mürvet Savrum ile 72 yaşındaki eşi Özcan Savrum’a ve 76 yaşındaki Mehmet Aydın’a tansiyon aleti hediye edildi. Törende Maltepe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Şenol Karasu da hazır bulundu.

BAŞKAN KILIÇ, ONLARI UNUTMADI


Törende Başkan Ali Kılıç adına konuşma yapan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Gülten Tozanlı, “Maltepelinin her anlamda, sağlıkta, hastalıkta yanında olacağız. Başkanımız Ali Kılıç bunu her fırsatta ifade ediyor. Hiç kimseyi ötekileştirmeyen bir anlayışla Sağlık Müdürlüğü’nde, Başkanımızın da özel hassasiyetiyle üç engelli kardeşimiz işe başladı. Bu üç kardeşimizi Başkanımız unutmadı ve onlara bir mektup göndererek, düzenleyeceğimiz etkinliğe davet ediyor. Şimdi izninizle, Sağlık Müdürlüğümüz çalışanları Başak Anıl, Mustafa Kemal ve Tülay Toraman’a Başkanımızın mesajlarını ve davetiyelerini takdim ediyorum” dedi.

KARASU’DAN TEŞEKKÜR

Törende bir konuşma yapan Maltepe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Şenol Karasu ise belediyenin sağlık alanında yaptığı ve yapacağı çalışmalardan bahsederek, “PURE çalışması İstanbul’da sadece iki ilçede, Maltepe ve Şile’de yapılıyor. Bu projeyle metabolik rahatsızlıkları olan hastalar, 10 yıl boyunca izleniyor ve raporlanıyor. Böylece Türk insanları ve beslenme şekilleri hakkında genel bir bilgi ediniliyor. İleride yapılacak çalışmalar için veri toplanıyor. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

DR. OĞUZ EZBER BOZDU: “TUZDAN UZAK DURMAYIN”


Törende PURE çalışması hakkında katılımcılara bilgi veren Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve Çalışma KoordinatörüDr. Aytekin Oğuz da bir sunum yaparak, “Türkiye’de yüzde 50’lik bir dilimde tansiyon ve metabolik rahatsızlıklar var. Bunu çalışmamız ortaya koymuştur. Yani her 100 kişiden 50’sinde bu rahatsızlıklar görülüyor. Bu Türk insanın alışkanlıklarıyla da ilgili. 17 ülkede çalışma yapıyoruz ve maalesef ki bu 17 ülke insanı arasında en fazla outran Türkler. Yaklaşık 80 bin deneğimizden veri topladık ve bunu çalışmalarımızda kullanıyoruz. Her zaman bize üç beyazdan uzak durun dediler. Neydi onlar? Tuz, şeker ve un. Arkadaşlar, tuzdan uzak durmayın diyorum. Yeter miktarda tuz kullanın. Yeni bilimsel çalışmalar göstermiştir ki tuz alımı olmayınca kalp krizine yakalanma riski daha çok artıyor. Belediyemiz bu çalışma konusunda oldukça duyarlı” şeklinde konuştu. Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Möröy ise katılımcılara ve Maltepe Belediyesi’ne desteklerinden ötürü teşekkür etti.

PURE ÇALIŞMASI NEDİR?


Metabolik Sendrom Derneği’nin çeşitli kuruluşlar ve belediyelerle işbirliği halinde, her 3 yılda bir ve üçer aylık yapılan (her yılın Ekim-Aralık ayları arasında) 17 ülkede ileriye dönük kentsel, kırsal, toplum sağlığı araştırması adı altında meydana getirilen bir çalışma olan PURE çalışması ile bölgede yaşayan kronik hastalar üzerinde zamanla meydana gelen sağlık değişikliklerinin seyrinin takibi yapılıyor. Türkiye’de 8 ilde, 12 yıllık bir periyotta yürütülen bu çalışma, İstanbul, Aydın, Kocaeli, Antalya, Samsun, Malatya, Nevşehir ve Gaziantep illerini kapsıyor. İstanbul’da sadece Maltepe ve Şile belediyelerince yapılan bu çalışma, bu yıl ülkemizde üçüncü defa düzenlenmekte olup toplamda 12 yılını dolduran bir çalışma. Bu kapsamda Maltepe’de bulunan 350 kronik hastanın bakımı, kan tetkikleri ve diğer sağlık ölçümleri yapılmış ve yapılacak.


TUZ ODASI VE FAYDALARI'NI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER