İstanbul'un Su sorunu Meclis'e Taşındı

İSTANBUL SUYU İLE İLGİLİ İDDİALAR MECLİS'E TAŞINDI, CHP'Lİ ÖĞÜT İSTANBUL'UN SU SORUNU İÇİN ÖNERGE SUNDU

İstanbul'un Su sorunu Meclis'e Taşındı
İstanbul'un Su sorunu Meclis'e Taşındı

İSTANBUL SUYU İLE İLGİLİ İDDİALAR MECLİS'E TAŞINDI, CHP'Lİ ÖĞÜT İSTANBUL'UN SU SORUNU İÇİN ÖNERGE SUNDU

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, İstanbul'un su sorununu bir kez daha Meclis'e taşıdı. İSKİ verilerine göre kentin su ihtiyacını karşılayan 10 barajın 6’sında ortalama doluluk oranının yüzde 22,18’in altında olduğunu, diğer barajlara oranla daha iyi görünen Terkos ve Kazandere’nin de ortalamanın altına düşme riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Öğüt, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarına verilen günlük su miktarında farklılıklar yaşandığını, İSKİ’nin sitesinde arıza adıyla duyurulan kesintilerin, zorunlu tasarruf uygulamalarından kaynaklandığı iddiaları dA bulunduğunu belirten Öğüt, son günlerde sulardan gelen kötü kokular ile ilgili iddiaları da gündeme getirdi.

Temmuz ayı itibariyle İstanbul’a su temin eden barajlardaki doluluk oranlarını soran CHP'li Öğüt, İSKİ verilerinin İstanbul’un kısa vade de ağır bir su krizi yaşayacağına işaret ettiğini, ilgili birimlerin bu konuda ne gibi önlemler alacağını sordu.

İstanbul’da şebekeden kaynaklı su kaçaklarının % 30 civarında seyrettiğini, bu kaçakları minimum düzeye indirmek için herhangi bir girişimde bulunulmasının planlanıp planlanmadığını soran Öğüt, önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

-Nisan-Ekim aylarını kapsayan dönem için İstanbul barajlarına gelen toplam suyun ortalama olarak % 22’si buharlaşmaya uğramaktadır. Bu, gelen toplam suyun 1/5’inden daha fazladır ve üzerinde durulması gereken bir değerdir. Bu nedenle baraj göllerinde buharlaşmanın azaltılmasına yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

-Su yüzeylerinin yapay yollarla arttırılması buharlaşma kayıplarını da arttıracaktır. Özellikle son yıllarda yapılan lüks konutların cazibesini arttırmak için bu konutların civarında büyük boyutlarda süs havuzları ve yapay göller oluşturulmaktadır. İlk bakışta önemsiz gibi gözükse de bu su haznelerinin tamamı dikkate alındığında büyük su yüzeyleri oluşturmaktadır. Bu konuda gerekli önlemler almayı düşünüyor musunuz?

-İstanbul’da şebeke suyunun içme suyu olarak da kullanılması için sahip olması gereken değerler uluslararası standartlara göre ne durumdadır?

-Kentin tamamının uluslararası standartlara uygun olarak şebeke suyu içebilmesi için çalışma yapılmakta mıdır; yapıldıysa hangi bölgelerde neler yapılmıştır? Konu için ayrılmış ödenek var mıdır?

-Kentteki şebeke suyu kalitesi ve içilebilirliği konusunda bilgi verici çalışmalar yapılmakta mıdır veya yapılması planlanmakta mıdır?

-Enflasyon üstünde artan metre küp fiyatlarından elde edilen gelir nereye harcanmaktadır.

CHP'li Öğüt ayrıca, İstanbul’da ve ülke genelinde yaşanan susuzluk sorununun bütün sebeplerinin ve kuraklıkla mücadele edecek etkin proje ile yöntemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.




Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109