Bu müze ile tarihe tanıklık edin!

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Kültür ve Turizme Bakanlığı onayı ile Çağlayan’da açıldı.

Bu müze ile tarihe tanıklık edin!
Bu müze ile tarihe tanıklık edin!

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Kültür ve Turizme Bakanlığı onayı ile Çağlayan’da açıldı.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1.500 metrekarelik, 6 kata yayılan bir sergi alanından oluşuyor. Sergi alanlarında Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. Dünya Savaşları gibi dünya tarihinin oluşumuna etki eden pek çok medeniyet ve olaya ait askeri ve etnografik tarihi eserler yer alıyor. Sergilenen eserler, savaşlarda kullanılan askeri malzemelerin teknolojik gelişimlerini gösterdiği gibi, savaşlarla birlikte yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel etkileşimler ile savaşın karşılaşmayı hiç istemeyeceğimiz acı yüzüne de ışık tutuyor. Müze, yüzlerce dioraması ile “Dünyanın en kapsamlı diorama koleksiyonuna sahip müzesi” özelliğini taşıyor.

Alışılmış müzecilik anlayışının dışına çıkan bir tasarımla oluşturulan müzede, binlerce eser sergileniyor. Orijinal eserlerin yanı sıra, yüzlerce diorama (üç boyutlu maket) ile tarihi olaylar etkileyici bir sunumla canlandırılıyor. Tarihte dönüm noktası olan olaylar, dönemin gravürleri, resimleri, afişleri, fotoğrafları, dioramaları ve dönemsel kıyafetlerle hazırlanmış modelleri ile oluşturulan bir konsept içerisinde sergileniyor.

Diorama nedir?


Diorama, gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin üç boyutlu olarak modellenmesidir. Sergi amacıyla yapılmış üç boyutlu büyük tablo olarak da tanımlanabilir.
Dioramalar 'mimari yaşam alanlarının' tasvir ve modellendirilmelerinde de kullanılıyor. Bu yaşam alanlarının maketlerine eklenen küçük otomobiller, insan figürleri, ağaçlar, yollar, küçük reklam panoları ve hatta sokak aydınlatmaları ile her biri 'birer diorama'ya dönüşüyor. Bu sebeple; içinde 'yaşamı tasvir eden' çalışmalara diorama demek daha doğrudur.

6 kattan oluşan müzenin içinde neler var?

Müzenin giriş katında seçkin eserler dışında, müze satış mağazası ve fotoğraf alanları yer alıyor.

1.katında ağırlıklı olarak Osmanlı eserleri bulunuyor. III. Selim döneminden başlayan eserler 1900’lerin başına kadar geliyor. Bu kısımda dönemi kronolojik olarak yansıtan oldukça değerli kılıç, tabanca, sancak ve kıyafetler yer alıyor. Nadir bulunan 18’inci yüzyıl Zülfikâr ağızlı Türk palası da yine bu katta sergileniyor.

2.katında Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine ait eserler yer alıyor. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve bu savaşa bağlı olarak Çanakkale ile Doğu cepheleri (Sarıkamış) 2. katın konuları arasında. Bu kısımda Atatürk’ün üç ayrı savaştaki kıyafetlerini birebir yapılmış Atatürk modelleri üzerinde görmek mümkün. Ayrıca önemli savaş sahnelerini tasvir eden dioramalar, silahlar ve kostümler ziyaretçilerin ilgisini çekecek diğer kısımlar.

3. katında I. Dünya Savaşı’nın son dönemlerini ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini konu edinmiş. Savaş döneminde kullanılan asker kıyafetleri, ekipmanlar, araçlar ve özgün anlatımlarıyla yerini alan ‘dioramalar’ burada bulunuyor. Ayrıca II. Dünya Savaşı’nın ilk dönemlerine ait pek çok eser ve diorama de yine bu katta sergileniyor.
4. katında II. Dünya Savaşı’na ışık tutan eserler sergileniyor. Ayrıca bu katta Kore Savaşı, Vietnam Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı, Körfez Savaşları gibi yakın dönemler içinde yaşanan önemli savaşlara ait eserler de yerini alıyor.

5. katında yönetim departmanları ve Müze'nin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu’nun atölyesi bulunuyor. Nejat Çuhadaroğlu, workshop, söyleşi ve gösterimlere ev sahipliği yapacak.

Derleyen: Gözde KESEN ERGENECOŞAR / İstanbul Ajansı

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER