Saatler ne zaman ileri alınıyor?

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatler, 29 Mart Pazar günü saat 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Saatler ne zaman ileri alınıyor?
Saatler ne zaman ileri alınıyor?

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatler 1 saat ileri alınacak. Yaz saati uygulaması ne zaman başlıyor?

 Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatler, 29 Mart Pazar günü saat 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 17 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Buna göre, saatler 29 Mart Pazar günü saat 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Saatler 25 Ekim Pazar günü ise saat 04.00'ten itibaren de 1 saat geriye ayarlanacak.


Her Yıl Saatler Niçin İleri ve Geri Alınır? Saatleri İleri-Geri Almanın Faydaları Nelerdir?

Ekim ayının sonuna yaklaştığımız bugünlerde, ülkemizde yeni bir tartışma başladı her sene olduğu gibi. Tartışma konusu ise malum; saatleri ileri ve geri alınması. Bir vatandaşın “saatlerin geri alınmaması, çünkü geri alınmasında herhangi bir fayda olmadığ”ı şeklindeki dilekçesi üzerine tartışma Türkiye Büyük Millet Meslisi’ne bile taşındı. Bizde bu yazımızla bu konuyu sizinle paylaşarak, saatlerin ileri ve geri alınmasıyla ilgili bilgileri paylaşmak istedik.

Birinci Dünya Savaşı süresince birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlamaya başladı. Bunun amacı günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana uydurmak, dolayısıyla evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamaktı.

Bugün de aynı uygulamaya devam edilmekte, Nisan ayının ilk pazar gününde saatler bir saat ileri, Ekim ayının son pazar gününde ise bir saat geri alınmaktadır. Diğer bir deyişle ilkbaharda size kaybettirilen bir saat, sonbaharda geri verilmektedir.

ABD’ de kış aylarında standart zaman, yazları ise gün ışığından tasarruf zamanı uygulaması kongre kararı olarak kabul edilmiş olmasına rağmen bazı eyaletler bu uygulamayı reddetmiştir. Bu eyaletlerde halen yaz kış standart zaman uygulaması devam etmektedir.

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması ‘gece zamanını da gündüze katmaktır’ ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00′de değil de 23:00′de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız.

Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur. Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır.

Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. Eğer çiftçi değilseniz saat 05:00′de uyanmanıza gerek yoktur. Ancak gün ışığından tasarrufa gerek duymayarak saatlerimizi ileri almasaydık, bakın ne olurdu?

Dünyada güneşin 21 Haziranda 04:43′de doğduğu bir yer seçelim. Siz burada yaşıyorsunuz ve 6aat sekizde işte olmak için saat altıyı çeyrek geçe yataktan kalkmak zorundasınız. Bu seçtiğimiz yerde güneş ufukla 6 derece açı yaptığında, standart saat ile saat 05:11 civarlarında etraf tamamen aydınlanır. Bu durumda ileri alınmış saatler 06:15’1 gösterir yani gerçekte siz işe bir saat erken gitmiş olursunuz ama ışığı yakmadan saate bakar, tıraş olup kahvaltı yapabilirsiniz.

Akşamları ise, her zaman 24:00′de yatmaya vücudunu alıştırmış bir insan, bir saat önce yatmak zorunda kalmış olur ama hava kararınca gece evde ve sokakta lambaların yanma süresi bir saat kısalmış olur.

Gün ışığından tasarrufun sanayinin kullandığı elektrikle alakası yoktur. Onlar gece de, gündüz de olsa zaten aynı elektrik enerjisini harcarlar.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2015, 10:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER