İsrail Gazze'ye kara saldırısı başlattı

İsrail ordusu Gazze'ye yönelik kapsamlı kara harekatı başlattı. İsrail ordusu ile Filistinli grupların çatışmaya başladığı, İsrail tanklarına savaş uçaklarının destek verdiği ve topçu ateşinde 8 Filistinlinin öldüğü bildirildi.

İsrail Gazze'ye kara saldırısı başlattı
İsrail Gazze'ye kara saldırısı başlattı

İsrail ordusu Gazze'ye yönelik kapsamlı kara harekatı başlattı. İsrail ordusu ile Filistinli grupların çatışmaya başladığı, İsrail tanklarına savaş uçaklarının destek verdiği ve topçu ateşinde 8 Filistinlinin öldüğü bildirildi.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail ordusuna, Gazze'den İsrail'e uzanan tünellerin vurulması amacıyla kara harekatı başlatılması emrini verdiğini açıkladı.

İsrail saat 22.00'de de Gazze'nin güney sınırındaki vatandaşlarına sığınaklara girmeleri için çağrı yaptı. Saat 22.45 sularında da Gazze'ye yönelik, karadan, havadan ve denizden ağır bombardıman başladı.

Netanyahu, 8 bin askerin katıldığı kara harekatının amacının Gazze'yle Mısır arasındaki yeraltı tünellerini yıkmak olduğunu açıkladı.

Gazze'nin kuzeyinden bölgeye giren İsrail askeri araçlarının Beyt Lahya kentine ilerlediği belirtildi.

İsrail savaş uçakları kentte uçuş yaparken, İsrail askerleri ile Filistinli silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Beyt Lahya'dan, yoğun ateş ve patlama sesleri duyuluyor.

Elektriklerin kesildiği Beyt Hanun ve Beyt Lahya kentlerinin yanı sıra Gazze'de telefon hatları kilitlendi. Çeşitli kentlere düzenlenen hava saldırılarında birçok binada ve altyapıda hasar meydana geldi.

HAMAS: İSRAİL BEDELİNİ AĞIR ÖDER

Hamas Sözcüsü Fehmi Berhum, AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'den İsrail'e uzanan tünellerin vurulması amacıyla kara harekatı başlatma emri vermesini, "sonuçları hesaplanmadan atılmış bir adım" olarak nitelendirdi.

Sözcü Berhum, "İşgalci İsrail, Gazze'ye yönelik kara harekatının bedelini ağır öder. Hamas, Filistin topraklarına giren İsrail ordusuna karşılık vermeye hazırdır. Netanyahu'nun kara harekatı emri, sonuçları hesaplanmadan atılmış bir adımdır" diye konuştu.

TOPÇU ATIŞINDA 8 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara saldırısında, Beyt Hanun beldesi ile Refah ve Han Yunus kentlerinde biri çocuk 8 Filistinli hayatını kaybetti.

AA'nın haberine göre, İsrail topçu birlikleri, Gazze ve Refah kentlerini yoğun bombardımana tuttu. İlk yardım ekipleri ve ambulanslar, saldırı düzenlenen bölgelere ulaşamadı.

Gazze'nin güneyine açılan topçu ateşi nedeniyle biri çocuk 2 Filistinli, Beyt Hanun beldesi ve Refah kentinde ise 4 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail topçu birliklerinin,Gazze ve Refah kentlerini yoğun bombardımana tuttuğu saldırılarda ise 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 10'dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Beyt Hanun ve Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğu sınırında İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Çatışmalardan etkilenen yüzlerce Filistinli ise evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu kişiler BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) ait okullara sığındı.

Havan ve topçu atışlarıyla hedef alınan bölgelerde, etrafa gaz kokularının yayıldığı, Beyt Lahya ve Beyt Hanun bölgelerinde elektirik kesintilerinin yaşandığı, bu durumun, Gazze'ye elektrik dağıtımını sağlayan hatlardan dördünün, kara saldırısıyla eş zamanlı olarak İsrail ordusu tarafından kesilmesi nedeniyle yaşandığı ileri sürüldü.

1 İSRAİL ZIRHLI ARACI İMHA EDİLDİ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze topraklarına giren İsrail zırhlı araçları ve tanklarına 5 füze fırlattığını, Beyt Lahya beldesinde 1 zırhlı aracı imha ettiğini duyurdu.

Görgü tanıkları da güneydeki Refah ile Han Yunus kentlerinin doğu sınırında ve kuzeydeki Beyt Lahya beldesinin kuzey sınırında İsrail ile Filistinli gruplar arasında yoğun çatışmaların sürdüğünü kaydetti.

İsrail'in askeri helikopterlerin yanı sıra füze ve ağır makineli tüfekler kullandığı, Filistinli grupların ise tanksavar ve orta ölçekli makineli tüfeklerle karşılık verdiği belirtildi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'nin 3 farklı bölgesine girmeye çalışan İsrail özel kuvvetlerinin de, şiddetli çatışma sonucu geri çekildiklerini bildirdi.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 250'YE YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, 7 Temmuz'dan beri devam eden saldırılarda ölenlerin sayısının 250'ye, yaralıların sayısının bin 931'e ulaştığını belirtti.

Kudra, İsrail topçu birliklerinin son düzenlediği saldırılarda, kentin Şucaiyye Mahallesi'nde Filistinli bir gencin öldüğünü, ailesinden 7 kişinin yaralandığını, eş-Şeaf bölgesinde ise bir kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin yaralandığını ifade etti.

Kudra, Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlenen hava saldırılarında 53 kişinin yaralandığını da sözlerine ekledi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7 Temmuz'dan bu yana düzenlenen saldırılarda 48'i çocuk, 26'sı kadın 250 kişi hayatını kaybetti, bin 931 kişi yaralandı.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre de saldırılarda 694 ev, bina, cami ve okul yıkıldı, 14 bin 500 yapı zarar gördü.


Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2014, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER