Gaffar Okkan mezarı başında anıldı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Hendek’teki mezarı başında anıldı.

Gaffar Okkan mezarı başında anıldı
Gaffar Okkan mezarı başında anıldı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Hendek’teki mezarı başında anıldı.

4 Ocak 2001 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu, 5 polis memuruyla birlikte şehit olan dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Hendek’teki mezarı başında anıldı. Diyarbakır’dan Hendek’e gelen Ali Gaffar isimli 10 çocuk da törendeydi.

Anma törenine, Ali Gaffar Okkan’ın eşi Zerrin Okkan, kızı ve ablası, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Sakarya Emniyet Müdürü Osman Babadağı, eski emniyet müdürleri ve valiler, 102 Ali Gaffar Okkan isimli çocuk ve çok sayıda sevenleri katıldı. Zerrin Okkan, eşinin mezarına kızıyla birlikte aile bireylerini temsilen 5 karanfil bıraktı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın özgeçmişi okundu.

"BÜYÜK BİR SEVGİ BIRAKTI"

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, “Şehidimizi vefatının 14. yıl dönümünde ve yine tam tazeliğiyle meydanda bir program yapıyoruz. Onu anıyoruz. Büyük bir sevgi bıraktı şehidimiz. Biz onu tekrar tekrar rahmetle anıyoruz. 2009 sonrası gördük ki Diyarbakır’da şehidimiz öldükten sonra Ali Gaffar ismi verilmiş çocuklar var. Ve dükkanlarında, mağazalarında, evlerinde Ali Gaffar Okkan’ın isimleri var. Hala var. Bunu görünce bize bir görev düştü. Hendek Belediye Başkanı olarak bir görev üstlendik. Dedik ki o zaman doğu ve batı arasındaki kardeşliğimizi, birliğimizi ve beraberliğimizi ortaya çıkarmamız lazım. Şu anda mezar başında 102 tane Gaffar Okkan’ımız var. Diyarbakır’dan buraya gelerek büyük bir sevgiyle Ali Gaffar Okkan’ın ismini büyük bir gururla, büyük bir onurla taşıyan gençlerimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

"GAFFAR OKKAN KÜRTLERİ ÇOK SEVİYORDU"

Şehit Ali Gaffar Okkan’ı çok sevdiğini söyleyen ve mezarını öperek sevgisini gösteren 102 Ali Gaffar Okkan’dan bir genç, “Çok üzgünüz. Onu öldürdüler ve onu öldüren kişiler hala ortaya çıkmadı. Ali Gaffar Okkan, Kürtleri çok seviyordu. Kürtler de onu çok seviyordu” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

Konuşmalardan sonra Okkan için okunan duanın ardından, mezara sevenleri ve 102 Gaffar Okkan tarafından karanfil bırakıldı.


ALİ GAFFAR OKAN KİMDİR?

1952 senesinde dünyaya gelen Okkan, Sakarya - Hendekliydi. 30 Eylül 1970'te Polis Koleji'ni bitirerek Polis Akademisi'ne başladı. Polis Akademisi'nden 29 Eylül 1973'de mezun olarak İzmir Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Komiser Yardımcısı olarak göreve başladı.

İzmir'de Emniyet Amirliği'ne kadar birçok görevde bulunan Okkan'ın, 1983 yılında Şanlıurfa'ya ataması yapıldı. 1985 yılında ise Şube Amirliği'ne terfi etti. 1986 yılında Eskişehir'e gelerek burada Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunda görev yaptı. 1992 yılına gelindiğinde Emniyet Müdür Yardımcısı olan Okkan, 6 Aralık 1993 tarihinde 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü'ne terfi ederek Kars İl Emniyet Müdürü oldu.
Ali Gaffar Okkan, Kars Emniyet Müdürü iken yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan Diyarbakır gibi bir ile emniyet müdürü olarak atandı.

HALKIN GAFFAR BABASI, DİYARBAKIRSPOR'A DA ELİNİ UZATTI

Diyarbakırspor'un o dönem durumu kötüydü. Okkan, Diyarbakırspor'un neredeyse hiçbir maçını kaçırmadan takip ediyordu. Maçlarda, emniyet müdürü değil de takım başkanı gibi takımla ilgileniyor, oyuncular gol attıklarında gelip onlara sarılıyor, eline bayrak alıp statta tur atıyordu.

HALK -POLİS ARASINDAKİ UÇURUMU KÖPRÜYE ÇEVİRDİ

Okkan, halkla ilişkilerinde gösterdiği "toplum mühendisi" tarafını meslek hayatında da devam ettiriyordu. Örneğin; 10 araçla ekip kuruyor, ekibi üçe ayırıyor. Biri sakatlar, biri yaşlılar, biri de sokak çocuklarıyla ilgileniyordu. Hava alanında da bir araç bekletiyordu. Bazılarının deyişiyle, 'üstüne vazife olmayan' işlerle de ilgileniyordu. Yaşlı ve sakatları evlerine bıraktırıyor, bir yandan da polis olduğunu unutmuyordu. Diyarbakır'daki puslu havanın içerisinde terör örgütleriyle mücadele ediyordu. Hedefinde, yıllardır bölge halkına korku saçan Hizbullah terör örgütü vardı. Bölgede, örgüte karşı başarılı operasyonlara imza atıyordu.

ÖRGÜT,OKKAN'I TEHDİT EDİYORDU

Okkan, görevini en iyi şekilde yapmaya çalışırken kendi sonunu hazırlıyordu. Sorgulanan militanlar, suikast planları yapıyordu. Hatta bir Diyarbakırspor maçında Okkan'ı vurma planı yapmışlardı. Çevresindeki sevgi selinden korkan örgüt, bu fikirden vazgeçmişti. Çevresi ve arkadaşları, Okkan'ı "zırhlı araca" binme konusunda sık sık uyarmaya başlamıştı. Fakat o korkmuyor ve zırhlı araca binmeyi, "Ben zırhlı araca binersem vatandaş ne yapacak?" diyerek reddediyordu.

Ölümünden kısa bir süre önce Hizbullah'ın tetikçi listesini açıklamıştı. Ölümünden 45 dakika önce ise bir gazeteciye verdiği röportajda, Hizbullah'tan korkmadığını söylemişti.

24 OCAK: DİYARBAKIR YAS TUTUYOR

24 Ocak 2001 günü saat 17.40 sıralarında makamından valilik binasına makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezai Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflâtun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu, 5 koruması ile birlikte olay yerinde şehit edildi. Ali Gaffar Okkan'ı şehit edenler, emin olmak için aracın kapısını açıp birkaç el de yakından ateş etti.

Olayı duyan sevenleri, hastaneye akın etti. Teröristler, ona ve silah arkadaşlarına yaşam şansı vermeyecek şekilde saldırmıştı. "3310 Merkez!" anonsuyla başlayan Ali Gaffan Okkan efsanesi, yardımcısı Serdar Irmak'ın "3325 Merkez! Sayın 3310 şehit oldu! Teşkilatımızın başı sağ olsun…" anonsuyla son buldu.

Cenaze töreninde on binlerce Diyarbakırlı, teröre lanet okuyarak yürüdü. Gözyaşları sel oldu. "Gaffar'a uzanan eller kırılsın, katiller bulunsun, hesap sorulsun!" sesleriyle Diyarbakır inliyordu. Polisle arası iyi olmayan Hadep İnsan Hakları Derneği bile kınama mesajları yollamış, kentte esnaf kepenklerini indirmiş, minibüsler müzikleri susturmuştu. Diyarbakır'da 7'den 70'e herkes yas tutuyordu.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2015, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109