Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma Törenleri Barış Zirvesi ile Başladı

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma Törenleri, 23 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi ile başladı.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma Törenleri Barış Zirvesi ile Başladı
Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma Törenleri Barış Zirvesi ile Başladı

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma Törenleri, 23 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi ile başladı. İstanbul Kongre Merkezi´nde gerçekleştirilen Barış Zirvesi kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Avusturalya Başbakanı Tony Abbott ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key´in katılımıyla, "Yüksek Düzeyli Oturum" yapıldı.

Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, "Çanakkale'de, Gelibolu'da savaşanlar, kendilerinden sonra gelecek nesillere bir destan bıraktılar ve savaşın ahlakını bize öğrettiler" dedi. Savaşta, Osmanlı saflarında Ermeni, Yahudi taburları da olduğunu ifade eden Davutoğlu, Çanakkale Savaşı´nın Türkler açısından en önemli sonucunun Türkiye Cumhuriyeti´ne giden yolu açtığını belirtti. "Savaşlar nefret kültürü de dostluk kültürü de üretebilir. Bizler ne kitaplarımızda ne konuşmalarımızda nefret dili üretmedik" diyen Başbakan Davutoğlu, "100 yıl önce kim kiminle savaşmış olursa olsun İstanbul tüm Balkanların olduğu gibi Avustralya ve Yeni Zelandalıların da şehridir" diye konuştu.

Avustraya Başbakanı Abbott ise yaptığı konuşmada, 2015 yılının Türkiye´de Avustralya, Avustralya´da da Türkiye yılı olduğunu hatırlatarak,"İki ülke de dünya barışı istiyor ve bunun için çalışıyor" dedi. Abbott, "Atatürk´ün yurtta barış dünyada barış rüyasını biz Avustralyalılar da paylaşıyoruz" diye konuştu. Yeni Zelanda Başbakanı Key ise, "Burada,100 yıl önce her iki taraftan da ülkesine şerefle hizmet edenleri anacağız" dedi. Irak Cumhurbaşkanı Masum ise yaptığı konuşmada, insanlığın Çanakkale´deki kahramanlığı her zaman hatırlayacağını belirterek, "Barış ve uzlaşı ortamı ne kadar ileri giderse, tarihten ne kadar ders çıkarabilirsek insanlığın onuru o kadar korunacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Barış Zirvesi" katılımcılarına hitap etti. Erdoğan yaptığı konuşmada, Barış Zirvesi'nin dünya barışının tesisinde bir dönüm noktası olmasını temenni ettiği belirterek, "Biz I. Dünya Savaşı boyunca bir düzine cephede aynı anda savaştık. En eğitimli neslimizi feda ederek bedel ödedik. Bu savaşta yaralanan ölen askerlerin hepsi de hangi safta bulunursa bulunsun takdirle anılmayı hak ediyor" dedi. Erdoğan, "Biz tarihimize düşmanlık değil, dostluk penceresinden bakan bir milletiz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk'ün 'Bir milletin yaşamı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir' sözünü hatırlatarak, "Bizim dinimiz barış dinidir. Bizim dinimizde bir insanın ölümü tüm insanlığın ölümü gibidir" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015, 17:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER