Yardım'da Türkiye dünya dördüncüsü oldu!

Dünyada 100’den fazla ülkeye yardım elini uzatan Türkiye, yaptığı yardımlarla acil insanı yardım konusunda dünya dördüncüsü oldu.

Yardım'da Türkiye dünya dördüncüsü oldu!
Yardım'da Türkiye dünya dördüncüsü oldu!

 Dünyada 100’den fazla ülkeye yardım elini uzatan Türkiye, yaptığı yardımlarla acil insanı yardım konusunda dünya dördüncüsü oldu.

Türkiye dış yardımları ve yürüttüğü kalkınma faaliyetleriyle acil insani yardım konusunda dünyada dikkat çekiyor. Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden (KDK) yapılan açıklamaya göre, 2011 ve 2012’de dünyada dış yardımlarını en çok artıran ülke olan Türkiye, yardım faaliyetlerini en çok Asya ülkelerinde yürütüyor. Dünya Gıda Programı tarafından ‘yükselen donör’ olarak nitelenen Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016’da ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne de ev sahipliği yapacak.

Acil insani yardım listesinde dördüncü sırada

Küresel İnsani Yardım Raporu'na göre, Türkiye sadece 2012 yılında 1,04 milyar dolar acil insani yardım (AİY) yaptı. Aynı yıl AİY oranı tüm dünyada yüzde 5,9 azalırken, Türkiye’nin acil yardımları artış gösterdi. Böylece Türkiye, 1 milyar doları aşan yardımıyla AİY sıralamasında dünya ölçeğinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin ardından dördüncü sıraya yükseldi. Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 0,13’ünü oluşturan bu yardımla Türkiye ayrıca, GSMH’ye kıyasla en çok yardım yapan üçüncü ülke oldu.

İnsani yardım artışında dünya birincisi

Resmi Kalkınma Yardımı rakamlarına göre Türkiye, 10 yılda dış yardım miktarını 30 kat artırdı. 10 yıl öncesinde 76 milyon dolar resmi kalkınma yardımı (RKY), 2012 yılınd 2 milyar 533 milyon dolara çıktı. 2011’de bir önceki yıla göre yüzde 38'lik artışla 1 milyar 273 milyon dolar kalkınma yardımı yapan Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde yardım artış hızında birinci oldu. 2012 yılında da 2,5 milyar doların üzerindeki yardımla Türkiye, 2 yıl üst üste artışta birinci olmanın yanı sıra yüzde 98'le artış rekoru kırdı. Ayrıca, yine 2012'de 161 ülkeye yardım taşıyan Türkiye, dünya insani yardım sıralamasında dördüncü oldu.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER