Okyanustaki çöpler yok oluyor

Okyanusların bazı bölgelerinde Pasifik’te oluşan büyük “plastik halısı” benzeri kirlilik bölgeleri oluşuyor.

Okyanustaki çöpler yok oluyor
Okyanustaki çöpler yok oluyor

Fabrikalarda yılda 300 milyon ton plastik üretildiğini çoktan tespit eden bilim insanlarına göre, plastiklerin % 0,1’i ise okyanuslara ulaşıyor. Okyanusların bazı bölgelerinde Pasifik’te oluşan büyük “plastik halısı” benzeri kirlilik bölgeleri oluşuyor.

 2010-2011 yıllarında bu tür kirlilik alanlarında biriken plastik miktarını belirlemek için bir araştırmalar yapıldı. Farklı beklentilere rağmen elde edilen sonuçlar son derece mütevazıydi. Araştırmada, milyonlarca ton yerine sadece 40 000 ton “çöp” tespit edildi ve bilim insanları plastik çöplerin % 99’unu bulamamış oldu.

Oşinografi uzmanlarının tahminlerine göre, bazı balık türleri ve genelde deniz canlıları küçük parçacıklara bölünen plastikleri yiyor. Bir diğer varsayıma göre ise, kaybolan miktarlar plastiklerin üzerine yapışan mikroorganizmaların ağırlı ile dibe çöküyor. Bilim insanalrı, Dünya’mız ekolojisi açısından böyle bir versiyonu en kötü ihtimal olarak değerlendiriyor. Vesti.Ru sitesinin verdiği bilgiye göre, gelinen aşamada çöplerin gizemli bir şekilde okyanuslardan yok olmasının nedeni bulunamıyor.


Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2014, 19:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109