Irak'ta Kürdistan kurulmaya mı başlandı?

Fransız yetkilileri Irak’lı Kürtler’in IŞİD’e karşı mücadelesine yardım etmek amacıyla onlara silah teslimatı kararını verdiler.

Irak'ta Kürdistan kurulmaya mı başlandı?
Irak'ta Kürdistan kurulmaya mı başlandı?

Fransız yetkilileri Irak’lı Kürtler’in IŞİD’e karşı mücadelesine yardım etmek amacıyla onlara silah teslimatı kararını verdiler.

Aynı anda Avrupa Komisyonu Sözcüsü Sebastian Brabant, başka AB ülkelerinin de Erbil’e silah teslimatlarını gerçekleştirmeye hazır olduklarını belirtti. Daha önce ABD Irak Kürdistanı’na doğrudan silah sevkiyatlarına başlamıştı.

Bir soru ortaya çıkıyor: neden Batı Bağdat’taki merkezi yönetimle değil doğrudan Kürtler ile temaslar kuruyor?

Irak’lı siyaset uzmanı Ahmad As-Şarifi, bu politikanın temelinde sırf ekonomik nedenlerin bulunduğu görüşünde. Şarifi şunu söyledi:

‘Irak Kürdistanı’nda faaliyette bulunan petrol şirketleri çalışmalarına son verdikleri ve çalışanların tahliye edildiğini ilan etti. Bu, ABD ve başka ülkeleri IŞİD militanlarının yerlerine saldırı yapmaya ve Erbil’i desteklemeye iten tek bir sebeptir. Yani bu durumda onların amacı bölgenin petrol teradikçisi olarak kalmasını sağlamaktır. İnsan hakları ve Irak’ın karşı karşıya geldiği tehditler ile ilgili açıklamalar sadece laftır. En azından ülkedeki güvenlik durumu aylardır çok gergin kalıyor. Ama şimdiye kadar bu durum kimsenin umurunda değildi’.

Rusya Anti Globalizm Hareketi Başkanı Alexander İonov’un görüşü biraz farklı:

‘IŞİD militanlarının ilerleyişinden önce de birçok Batı şirketi Bağdat yetkilileriyle görüşmeler yapmadan Irak Kürdistanı hükümetiyle ticari anlaşmaları yapıyordu. Şimdi de Batı Irak’ın merkezi hükümetine tavrını bir kez daha sergileyerek Kürtler’e silah sevkiyatlarına başlıyor. ABD, Fransa ve bazı başka ülkelerin Erbil’i güçlendirme politikasını izlediği ortadadır. Gelecekte bu politika Kürdistan bölgesini ülke topraklarından ayrılmaya itebilecek ek bir faktör olacak’.

Bu konu günlerdir tartışılıyor. Mesud Barzani geçtiğimiz günlerde bağımsız Kürt devletinin kurulmasıyla ilgili referandumun yapılacağını açıklamıştı. Bununla birlikte Erbil ABD’nin onayı olmadan bu yolda her hangi bir adım atmayacak. Washington ise bağımsız Kürdistan konusunda ne düşünüyor? Bu konu resmen tartışılmıyor. Ama birçok Amerikan medya kuruluşu ve büyük siyasi güçlere yakın olan dergiler Kürdistan bölgesinin Irak’tan ayrılmasının olumlu ve olumsuz yanlarını tartışıyor. Şimdilik bu konudaki görüşler farklılaşıyor. Ama son zamanda Amerika’da bu konunun aktif şekilde tartışılıyor olması da dikkat çekicidir.
Kaynak : turkish.ruvr.ru

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 21:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109