Alıç Ağacı ile Sohbetler

Prof. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabı yurdumuzun bitki örtüsünü farklı bir bakış açısıyla okurlara sunuyor.

Alıç Ağacı ile Sohbetler
Alıç Ağacı ile Sohbetler

Prof. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabı yurdumuzun bitki örtüsünü farklı bir bakış açısıyla okurlara sunuyor.

Bilimsel araştırmalarının yanı sıra botanik bilimini halkımıza tanıtmakta öncülük yapan doğa aşığı, Prof. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabı; TEMA Vakfı, Türk Eğitim Vakfı ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğinde okuyucusu ile yeniden buluşuyor. Neredeyse yarım yüzyıl önce Ankara’da Dikmen sırtlarında yalnız bir alıç ağacı ile bilge ruhlu bir üniversite hocası sohbet etmeye başlamış. Tüm bu sohbeti ise o anların tanığı olan Prof.Dr. Hikmet Birand “Alıç Ağacı ile Sohbetler” adıyla kitaplaştırmış.
 
Alıç Ağacı’na göre bu sohbetleri okuyanlar Anadolu’yu gezerken bakıp geçtikleri, görmeden geçtikleri manzaraları artık başka bir gözle gözetleyecekler; gördükleri her otun, her çalı ve tek ağacın, taşın toprağın, anlattıklarına kulak verecekler ve onlara karşı davranışlarına herhalde bir çekidüzen vereceklerdir.
 
Alıç Ağacı ile Sohbetle kitabı İş Kültür Yayınları'nın satış noktalarından, bütün kitapçılardan ve internet üzerinden temin edebilir.

 
Prof. Dr. Hikmet Birand kimdir?

 
1904 yılında Karaman'da doğan Prof Dr Hikmet Birand istanbul Halkalı Yüksek Ziraat Ükulu'nu bitirdikten sonra Almanya'da Bonn Üniversitesi'nde doktora çalışmasını tamamlamıştır. Bitki sosyolojisi bilim dalının ülkemizdeki kumcusu olan Prof. Dr. Bİrand Türkiye'nin özellikle kurak bölgelerinde yetişen bitkiler üzerinde araştırmalar yapmıştır. 1972 yılında vefat eden Prof Dr Birand'ın yapıtları arasında;
 
-Büyükada'nm Yeşil Örtüsü (1936) Kd-tcpc Ormanlarında Bir Gün (1948),

-Bitkilerde3 Ekonomi Prensipleri: Biriktirme ve Artırma (1950),

-Türkiye Bitkileri (1952)'i, Anadolu Manzaraları (1957) yer alır.

İlk kez 1968 yılında yayımlanan Alıç Ağacı ile Sohbetler'de, bitkilerin yaşadıkları ortam ve birbirleriyle olan ilişkileri Türkiye'nin bitki örtüsü ve toprak yapısı, erozyon, bitkilerin kara hayatına geçişi gibi oldukça karışık sayılabilecek konular herkesin anlayabileceği sade bir dille anlatılmaktadır

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2014, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER