isa kırım: Cem Ceminay’ın Gözünden İstanbul

Cem Ceminay’ın Gözünden İstanbul

 

Cem Ceminay / Türk radyo programcısı ve DJ, köşe yazarı.

10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, Cem Ceminay oldu.

 

10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, Türk radyo programcısı ve DJ ve köşe yazarı Cem Ceminay oldu. Kendisiyle yapmış olduğumuz bu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

1. İstanbul'u hayatında hiç görmemiş birine, İstanbul'a dair ilk neyi anlatırsınız?

 

İstanbul’u görmek için yaşamak gerekiyor. O açıdan ben bir şey anlatmam gezdiririm.

 

2. İstanbul’u ilk defa ziyaret eden birini çıkartacağınız bir günlük İstanbul turunun, olmazsa olmaları nelerdir?

 

Tabii ki eski İstanbul’dan başlarım. Ondan sonra Karaköyler, Beşiktaşlar daha sonra İstanbul Boğazı’nı gezdiririm. Boğaz gezisi olmadan olmaz. Ben Kadıköy tarafında oturdum. O tarafta da çok güzel yerler var. Doyumsuz bir gün olur İstanbul’u ilk defa görenler için. Çünkü canım İstanbul dünyanın en güzel kenti.

 

3. İstanbul’un en önemli mimari yapısı sizce hangisi?

 

Bence İstanbul’da birbirinden güzel, birbirinden değerli, birbirinden eski- tarihi binalar ve yapılar var ama benim için en güzeli Blue Mosque olarak anılan Sultanahmet Camii çok güzel ve çok etkileyici. Ben en çok onu seviyorum mimari yapı olarak.

 

4. Son on yıla baktığınızda İstanbul’da en büyük değişimin hangi konuda yaşandığını söyleyebilirsiniz?

 

Modernize oluyor kentimiz ve büyüyor. Bence en büyük değişim insanların buraya akın akın gelmesi ve nüfusun patlaması oldu.

 

5. Son dönemde İstanbul’da kültür-sanat, çevre alanında yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz?

 

İstanbul festivalleri çok güzel. Gelen yabancı ve ünlü isimler çok güzel. Caz festivalleri ve sanat etkinlikleriyle İstanbul gerçekten bir sanat kenti oldu. Önemli bir merkez haline geldi. Çok önemli sanatçıları ağırladık.

 

6. İstanbul’da yaşayan biri olarak karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir? Çözülmesini istediğiniz en acil sorun nedir?

 

İstanbul’da en önemli sıkıntı tabii ki trafik. İnsanlar bir yere gitmek için bazen 2 sat, 3 saat trafikte zaman geçiriyorlar. Bu durum bazen değil de her gün olabiliyor.

 

7. Sizin İstanbul hakkında bir projeniz olsaydı ne yapmak isterdiniz?

 

İstanbul’la ilgili projeler her zaman üretiliyor. Bence son derece sistematik bir kentleşme var. İstanbul kendi haliyle hasbelkader gidiyor. Tarihi dokusuyla, insanlarıyla, kalabalıklığıyla, trafiğiyle ben İstanbul’u böyle seviyorum. Aslında hiçbir şey yapmam böyle bırakırım. O ne yapacağını çok iyi biliyor.

 

8. Gelecekte görmek ve yaşamak istediğiniz İstanbul’u bize biraz anlatır mısınız?

 

Ben gelecekte sadece İstanbul için değil de ülkem için de sevgi, saygı birlik beraberlik ve barış istiyorum. İstanbul’daki insanlar arasında bir saygı olduğu zaman trafik sorunu da diğer sorunlar da çözülür diye düşünüyorum. Bizim için, toplumumuz için en önemli şey birbirimizi sevmek, saymak ve birlik beraberlik içerisinde yaşamak.

 

9. Sizce İstanbul’u en iyi anlatan şiir/ şarkı/ roman hangisidir?

 

Benim en çok etkilendiğim İstanbul Not Constantinoplediye bir şarkı. Bunu Kanadalı TheFourLadsdiye bir grup yapmıştı. Bu şarkıyı Ayhan Sicimoğlu çok modernize etti ve İsviçre’de yaşayan kızı Ayşe Sicimoğlu bunu seslendirdi. Bu şarkıyı Ayşe dedesinin zamanından kendi zamanına uygun modernize etti o şarkıyı. Ayhan Sicimoğlu’nun güzel Latin ezgili müziğiyle o şarkıyı tavsiye ederim. Bütün gençlere ve herkese Ayhan Sicimoğlu’nun düzenlediği İstanbul şarkısını dinlemelerini tavsiye ederim. Çünkü İstanbul’u tarihiyle gerçekten çok güzel yansıtıyor.

 

10. Şu an gözlerinizi kapatıp açsanız İstanbul’da hangi zaman ve mekânda olmak isterdiniz?

 

Çocukluğum Caddebostan’da ve sahilde geçti. O zamanlar orada denize girebiliyorduk 70’li yıllardı. O sahili, o güzelliği ve o havayı istiyorum. Bağdat Caddesi’nin eski halini, toprak yollarını, binaların fazla yapılanmaya girmeden önceki yeşilliğin bol olduğu halini isterdim. Doğayı çok seviyorum o açıdan doğanın olduğu bir İstanbul’u düşlüyorum. İnşallah yeşil alanlar açılır, bize ve ileriki nesle bu fırsat verilir. Ben yine de çocukluğumdaki İstanbul’u hiçbir şeye değişmem.

 

Cem Ceminay kimdir?

 

İstanbul’da doğdu. Galatasaray İktisadi ve İlimler Fakültesinden mezun oldu. Los Angeles, California West Coast University’den işletme ve pazarlama dalında MS derecesi alarak yüksek öğrenimini tamamladı.

 

1980-1990 yılları arasında; ödeme sistemleri üreticisi ve geliştiricisi olan American Business Computers, Akron, Ohio firmasında, Bölgesel Satış Temsilcisi ve Satış Yöneticiliği yaptı.

 

1990-1992 yılları arasında D.K Karaoke Company, Torrance, California firmasında Satış ve Pazarlama Yöneticiliği yaptı.

 

1992- 2002 yılları arasında Power Fm’de  Cem Ceminay “Showtime” adlı Pazar Sabahı Şovunu hazırladı ve sundu.

 

2003-2005 yıllarında Number One Fm’de (Morning Show) yapımcı ve sunucu olarak görev aldı.

 

2006-2012 NTV (Doğuş Grubu) bünyesinde N101 Radyo ve Capital Radio’da Genel Yayın Yönetmenliği, Yapımcılık ve Sunuculuk yaptı.

 

2012’de kendine ait internet radyosu Radio Ceminay’ı kurdu. Radio Ceminay halen www.radioceminay.com adresinde yayın hayatına devam ediyor.

 

2013 yılı Eylül ayından itibaren Slow Time 91.2 frekansında başlayan Cem Ceminay Showtime hafta içi her sabah 07:00-10:00 arasında canlı olarak devam etmektedir. Cem Ceminay Showtime‘a sosyal medya üzerinden veya telefonla katılarak siz de şovun bir parçası olabilirsiniz.

 

 

Haber-Fotoğraf: Burcu KASARCI & Nazlı ALP / İstanbul Ajansı

Kamera: Volkan AKTAŞ / İstanbul Ajansı

banner110

banner109